Frans is de baas van Nieuwegein!

Groep 8 van de Veldrakker bracht vrijdag 16 december een bezoek aan het nieuwe gemeentehuis om informatie van wethouder Helen van den Berg te krijgen over de werking van het gemeentelijk bestuur. En om met elkaar te debatteren over een maatschappelijk probleem. De gemeente doet dat vanuit haar streven jongeren meer te interesseren voor vraagstukken die in de Nieuwegeinse samenleving spelen.

Op de vraag van wethouder Helen van den Berg wie de baas van de gemeente is, antwoordde Ibrahim van 11 stellig: “Frans!”. Helen legde daarna uit hoe dat in werkelijkheid zit en stelde de leerlingen een aantal andere vragen. De leerlingen bleken al behoorlijk veel van het onderwerp te weten. Daarna konden de leerlingen met elkaar in debat. Compleet met microfoon en al! Als was het een heuse raadsvergadering.

De vraag die voorlag was: Stel, je hebt 40.000 euro te besteden. Kies je dan voor een grote kermis of een hangplek voor jongeren in Batau Noord? Allereerst werden de politieke partijen opgericht. De Coole Mannen Partij (CMP), Alle dagen heel druk (ADHD) en de Cupcakes: de leerlingen bleken meesters in het verzinnen van originele namen. Vervolgens konden de leerlingen vragen stellen en werd hen gevraagd de voor- en nadelen van beide opties op te sommen.

Tot slot werd er gestemd: de leerlingen kozen unaniem voor de kermis! De wethouder moest wel even duidelijk herhalen dat het om een fictieve situatie ging. Van den Berg: “dit is een voorbeeld, jongens. We denken dus niet echt na over een nieuwe hangplek in Batau Noord. En al helemaal niet voor 40.000 euro”, grapte de wethouder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk