‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

Arend Bloemink: ‘Al een paar dagen houdt een zinnetje op een pagina van de site van de gemeente Nieuwegein me bezig. Dat zinnetje, in het verhaal ‘EigenWijks gestart in Fokkesteeg’ waarin een 25-tal Fokkestegers dromen over verbeteringen in hun wijk, luidt: ‘De ‘Fokkesteeg’ opwaarderen tot een aantrekkelijke promenade met een mooie tunnel naar het park’…’

‘Een mooie tunnel naar het park… Al in 2007 werd de tunnel, de Parktunnel, ‘vermooid’. Onder de noemer AXIcolor werd de tunnel tot kunstobject gebombardeerd. Er werden lijsten opgehangen waarin passanten graffiti-uitingen konden maken. Toenmalig wethouder Carla Breuer gaf het startsein door als eerste een piece te zetten onder toeziend oog van ambtenaren, kunstenaars, wijkbewoners en pers. Nadat alle lijsten (en delen van de tunnelwanden ernaast) waren voorzien van de meest mooie en/of minder fraaie pieces maakte een kunstenaarsduo het geheel definitief af. Een tunnel vol eigentijdse kunst, gefinancierd door de gemeente, bedacht door een daartoe geselecteerd kunstenaarsduo, ingevuld door buurtbewoners en andere passanten en afgewerkt door het kunstenaarsduo. En dan…’

‘Na enige tijd zijn alle kunstobjecten verwijderd. De tunnel is weer even kaal als ooit. EigenWijks komt met het idee de tunnel te verfraaien. L’historie se repête.’ (Klik op het fotocameraatje voor de foto van de week)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk