Vanaf 9 maart zijn in de foyer op de eerste etage van Theater DE KOM in Nieuwegein 12 portretten in groot formaat te zien van inwoners uit Nieuwegein (Jutphaas en Vreeswijk) die als kind de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Zondag 9 maart jl. is de foto-expositie geopend en is te zien tot 5 mei 2025 tijdens openingsuren van het theater. De toegang is gratis.
De grote foto’s, gemaakt door Marijke van Vliet-van Overbeek, hebben verbinding met de tentoonstelling in Museum Warsenhoeck waar de verhalen van deze geportretteerden te horen en te zien zijn. Verhalen hoe het was om kind te zijn in de oorlog in Jutphaas en Vreeswijk. Verhalen die je raken en ontroeren Een aanbeveling waard! De foto’s van Marijke van Vliet–van Overbeek laten je de kracht van deze mensen zien.
Tijdens de afgenomen interviews heeft Marijke van Vliet-van Overbeek van hen allemaal een portretfoto gemaakt. Te zien zijn portretten van mensen die hun kinderjaren weer aan zich voorbij zien trekken, die oude beelden en verhalen herbeleven, die zich herinneren wat hun vader of moeder zeiden, die zich door hen beschut voelden en die nu blij zijn dat ze die verhalen nog eens mogen vertellen.
Marijke van Vliet-van Overbeek
In de tentoonstelling in het museum vertellen zij op drie videoschermen over hun kinderjaren in de Tweede Wereldoorlog. Ze herinneren zich dat hun ouders aangaven hoe ze moesten omgaan met de Duitse soldaten die op de boerderij van hun vader en moeder waren ingekwartierd. En allemaal herinneren ze zich de angst voor vliegtuigen en vliegtuigalarm, en ze weten nog dat er kinderen en grote mensen om voedsel kwamen vragen. Echte schaarste was er niet op de boerderijen in onze dorpen. Wel was er sprake van illegale slacht bij voorbeeld, maar dat bleef buiten het zicht van kinderen.
In Museum Warsenhoeck en in DE KOM wordt aandacht besteed aan 80 jaar bevrijding. ‘Het is voor het eerst dat we samen een Theater-na-de-Damjunior tot stand brengen. Jonge mensen zullen straks een theatervoorstelling op de planken zetten waarbij ze kunnen putten uit de ervaringen van deze 12 geportretteerden’ aldus de organisatie. Beide organisaties zijn blij met deze samenwerking waarbij jong en oud zich verbinden.
Deze theatervoorstelling vindt plaats op 4 mei aanstaande in DE KOM. De fototentoonstelling ‘Zij waren jong in de oorlog’ is te zien tot 5 mei 2025 in DE KOM in de binnenstad van Nieuwegein.
Derde deel ‘Twee dorpen in Oorlogstijd’
Schrijfster en oud-wethouder Renée Blom vertelde onlangs over het tot stand komen van de twee delen ‘Twee dorpen in Oorlogstijd’. Blom benadrukte dat herinneringen altijd ingekleurd worden door de verteller zelf. En, zei ze, naarmate meer mensen meedoen met het doorgeven van verhalen, wordt een beeld completer. Bovendien voelen meer mensen uit Vreeswijk en Jutphaas zich geroepen hun verhaal te vertellen. ‘Daardoor hebben we in het Nieuwegein van 2025 een beter beeld gekregen van wat er gebeurd is in die moeilijke jaren en wat zij toen hebben meegemaakt.’
Dankzij nieuwe verhalen en nieuwe details bij oude verhalen verschijnt er een deel-3 van ‘Twee dorpen in Oorlogstijd’. Renée Blom zal het nieuwe boek op 3 mei aanstaande in museum Warsenhoeck presenteren.