FIXbrigade helpt tocht verminderen in Nieuwegeinse huurwoningen

In september is de FIXbrigade van start gegaan in de Muntenbuurt in Nieuwegein. De FIXbrigade is een klusteam dat bij mensen thuis langsgaat om gratis tocht te verminderen in huis. De Muntenbuurt is de eerste buurt waar de FIXbrigade actief is. Inmiddels hebben zij al bijna 40 woningen gefikst.

Fixbrigade

Foto: Ringnalda Fotografie

De Nieuwegeinse FIXbrigade helpt inwoners met een minder goed geïsoleerde sociale huurwoning om energie te besparen. Dit doen zij door gratis energiebesparende maatregelen uit te voeren. Zo monteert de FIXbrigade voordeurborstels, brievenbusborstels, tochtstrips en kitten zij de kieren waar tocht doorheen komt. Inwoners besparen hierdoor op hun energieverbruik. Dat scheelt geld en verhoogt het wooncomfort.

FIXbrigade goed ontvangen
Inwoners zijn erg blij met de hulp van de FIXbrigade. “Nadat er al eerder een energiecoach bij mij thuis is geweest met bespaartips, let ik zelf al op mijn energieverbruik. Toch merkte ik dat er nog wat klussen waren die ik niet zelf op kon lossen. Bijvoorbeeld de tocht die onder mijn balkondeur door kwam. De FIXbrigade is druk bezig geweest en ik ervaar nu veel minder tocht in mijn woning!”

“De FIXbrigade is een mooie aanvulling op de Energiecoaches die al actief zijn in Nieuwegein. Dit is onderdeel van onze aanpak van energiearmoede.” aldus wethouder Armoedebeleid Guido Bamberg.

Het vervolg van de FIXbrigade
De Muntenbuurt is de eerste buurt waar de FIXbrigade actief is. We evalueren de actie in de Muntenbuurt de komende tijd. Vervolgens gaan we kijken wat de volgende buurt is waar de FIXbrigade van start gaat.
Wethouder Marieke Schouten: “Het is fijn dat wij nu een Nieuwegeinse FIXbrigade hebben. Op deze manier kunnen we inwoners die dat nodig hebben, helpen aan een lagere energierekening en een beter wooncomfort. Dat scheelt inwoners in de portemonnee en het is daarnaast ook goed voor het klimaat.“

Nieuwegeinse FIXers aan het werk
De FIXbrigade biedt niet alleen hulp aan inwoners waarvan het huis niet goed geïsoleerd is. Zij bieden ook een leer-werktraject voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nieuwegeinse leerling fixers doen, onder begeleiding van een professionele leermeester, werkervaring op in het klusteam van de FIXbrigade. Door deze werkervaring hebben zij meer kans om door te stromen naar betaald werk.

De FIXbrigade in Nieuwegein is een samenwerking van de Gemeente Nieuwegein, Woonin, WIJ 3.0 en de Energiebox.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk