Financieel onafhankelijk worden voor dummies

De zogenaamde FIRE beweging, je hebt er inmiddels ongetwijfeld wel eens over gehoord. Je hebt de extreme variant waarbij mensen hun huis en haard verkopen, in een tiny house gaan wonen en rondkomen van 1500 euro per maand. Wellicht niet het leven wat jij ambieert. Maar dat financieel onafhankelijk zijn, dat is dan wél weer aantrekkelijk. Gelukkig zijn er ook minder rigoureuze manieren die ervoor kunnen zorgen dat je toch financieel vrij(er) wordt zonder direct je hele leven om te gooien. Kortom, de ‘FIRE light’ variant. Hoe je dit doet? De tips op een rij.

Creëer geld
Bij de FIRE beweging staat centraal het creëren van zogenaamd passief inkomen. Dit is inkomen wat op je rekening wordt gestort, zonder dat je er actief iets voor hoef te doen. Bij actief kun je denken aan zaken als werken. Passief inkomen is bijvoorbeeld het ontvangen van rente, huur en/of dividend. Om dit inkomen te genereren zul je eerst geld moeten investeren. Dit is dus ook stap 1; geld. Je zult een bedrag ergens in moeten stoppen wat vervolgens weer regelmatig (en terugkerend!) wat oplevert. Je zult dus geld van je huidige inkomen vrij moeten spelen om voor de lange termijn te investeren.

Investeren leren
Investeren kan al vanaf een zeer klein bedrag wat jij op periodieke wijze wegzet. Denk aan het iedere maand kopen van crypto via betrouwbare platformen als biticodes. Door dit structureel te doen kun jij een leuk vermogen opbouwen. Maar er zijn vele manieren van investeren; van het kopen van aandelen, goud tot staatsobligaties. Verdiep je in deze materie en kijk naar de verschillende opties. De één heeft een hoger rendement, maar meer risico. De andere is betrouwbaarder maar levert minder op. Aan jou de keuze!

Het komt vast goed
Dan nog een investering die we willen uitlichten, namelijk die in vastgoed. Veel mensen lossen extra af op hun huis om hun maandlasten naar beneden te krijgen. Aan de ene kant is dit om financieel onafhankelijk te worden aan te raden, want dit levert minder vaste kosten op in de toekomst. Daarentegen is het geen passief inkomen. Door een extra pand (of garagebox, vakantiewoning etc.) te kopen voor de verhuur, al dan niet met de overwaarde van je huidige woning, is wél passief inkomen. Onderscheid deze twee en schakel een financieel adviseur in voor raad en daad. Of lees hier boeken over, zoals ‘Rijke Pa, Arme Pa’. Een bestseller op dit gebied.

Kortom, helemaal FIRE worden binnen een jaar is écht niet voor iedereen weggegeld. Wel kun je kleine acties ondernemen om ervoor te zorgen dat je binnen afzienbare tijd een passief inkomen genereert waar financiële onafhankelijkheid dichterbij komt. Start vandaag, over een jaar ben je jezelf dankbaar!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren