Filters van uw auto aan vervanging toe?

In een auto zitten verschillende soorten filters, al deze filters hebben een andere werking. Eén ding hebben ze gemeen: de motor optimaal laten functioneren en het voorkomen van onnodige slijtage. Daarom dienen zij op tijd vervangen te worden. Dat kan een garage doen, maar sommige onderdelen zoals filters kunt u makkelijk zelf vervangen. Benieuwd welke filters er in jouw auto zitten? Denk hierbij aan het oliefilter, de luchtfilter of de brandstoffilter.

Afbeelding ontleend aan www.besteonderdelen.nl

Oliefilter
Het oliefilter in uw auto moet regelmatig vervangen worden. Hoe vaak dit gedaan moet worden heeft te maken met verschillende factoren. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe vaak je de olie ververst, maar ook hoeveel kilometers je rijdt. Meestal wordt het tussen iedere 10 tot 25 duizend kilometer gedaan. Een oliefilter zorgt er voor dat het motorblok langer mee gaat omdat het filter roet- en metaaldeeltjes filtert uit de olie.

Luchtfilter
Het luchtfilter is een onderdeel dat erg onderhevig is aan slijtage in de vorm van het zich vullen van verontreinigde stofdeeltjes. Naar gelang van tijd raakt het luchtfilter vol en dit is slecht voor je auto. Om deze reden wordt een luchtfilter vervangen en eens in de zoveel tijd gewisseld. Vaak zie je dat het luchtfilter bij de grote beurt standaard meegenomen wordt. Is dit bij jou niet het geval dan is het verstandig om het luchtfilter elke 10.000 km te vervangen. Zo blijft jouw auto optimaal draaien en in topconditie waarmee grote kosten vermeden kunnen worden.

Een luchtfilter vervangen is over het algemeen niet heel erg duur. Buiten dit is de reparatie op zich vaak heel erg gemakkelijk en zou je dit goed zelf kunnen doen, geen garage nodig dus! Bij het aanschaffen van een luchtfilter kun je alle kanten op. Er zijn voor diverse auto’s al een luchtfilter voor slechts enkele euro’s.

Brandstoffilter
Een brandstoffilter is een filter waar vaak niet aan gedacht wordt maar niet vergeten mag worden om te vervangen. Het brandstoffilter is van groot belang voor de auto. Hoeft niet zo vaak vervangen te worden en wordt daarom vaak overgeslagen, controleer hem echter frequent. Een te laat vervangen of falen van het filter kan grote schade aanrichten aan de duurdere onderdelen.

Heeft jouw auto een brandstoffilter, hele oude auto’s hebben hem vaak niet, dan moet hier zo nu en dan naar gekeken worden. Vaak wordt een vervangingstermijn aangeraden tussen de 40 tot 60.000 km of om de drie jaar. Kijk overigens altijd even wat er in je boekje staat van de autoleverancier.

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk