Fietsenmaker Arie Liefhebber uit Nieuwegein Nederlands Kampioen Hoge Bi

Afgelopen weekend werd voor het eerst het Open Nederlands Kampioenschap Hoge Bi gereden. Het was aan Zaltbommel om de primeur te hebben want nooit eerder in de Nederlandse geschiedenis werd er een Open Kampioenschap Hoge Bi georganiseerd.

Deelnemers uit heel Europa kwamen naar dit weekend toe. Zelfs een deelnemer uit Canada maakte de oversteek om mee te doen. Rijders uit Engeland, Zweden, België, Tsjecho-Slowakije, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Mexico, Canada en Nederland reden op zaterdag een toertocht van 48km die van het buurtschap Rome en het nabij gelegen Bern ging in veelal klassieke kleding uit de tijd dat de Penny Farthing, zo wordt deze fiets in Engeland genoemd van 1870-1890. Door een typisch Nederlands landschap over dijken en weilanden door de Bommelerwaard en weer terug naar Zaltbommel.

De race werd in 3 heats verreden met aansluitend een finale van 25 km. De Brit Bruce Walsh won met overmacht het Open Kampioenschap en mocht de rood/wit/blauw trui mee naar huis nemen. Bruce reed vanaf de start weg van iedereen en reed vervolgens de gehele 25km in zijn eentje door naar de streep.

Een groep van 4 renners, Eric Daquin (F), de Zweed Pelle Kippel, Bear Knots uit Engeland en de Nieuwegeinse fietsenmaker Arie Liefhebber vochten om de resterende podium plaatsen. Pelle werd 3e en Bear 2e. Arie Liefhebber, de fietsenmaker uit Nieuwegein, kwam als best geklasseerde Nederlander op een 5e plek binnen wat hem de Nederlandse titel opleverde.

De race verliep net zoals de toertocht geheel vlekkeloos maar kreeg na de finish toch een vervelend slot. De winnaar wilde na zijn finish afstappen maar vergat dat hij  met zijn schoenen nog in geklikt zat in zijn pedalen en viel heel vervelend op zijn heup die daar door op meerdere plaatsen brak zo bleek later in het ziekenhuis. De podium ceremonie werd daardoor wat chaotisch afgehandeld doordat ook Arie ontbrak die met de winnaar mee was naar het ziekenhuis.

‘Hel veel toeschouwer en fotograven die naar dit weekend gekomen waren spraken vol enthousiasme over dit uniek evenement. Wordt hopelijk volgend jaar vervolgt…..’ zo laat Arie Liefhebber in een reactie weten aan onze redactie.

Arie Liefhebber uit Nieuwegein midden rechts voor bij de Hoge Bi (Fotograaf Eric Bosman, Nieuwegein)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren