Fiets en wandelplezier, ook voor de fractie van ONS

Wij, het CDA Nieuwegein, zijn heel blij dat de gemeenteraad heeft besloten wederom een onderdeel de oude Oost-West-verbinding weer in ere te herstellen. Het eerste onderdeel, de fietsbrug bij kasteel Rijnhuizen (overigens op twee minuten van de Blauwe brug) is al weer jaren geleden hersteld en ik denk dat iedereen daar veel plezier aan beleeft.

Toen ik in Nieuwegein kwam wonen kon je nog bij de Plofsluis over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Houten. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw heeft Rijkswaterstaat het kanaal omgelegd en heeft de gemeente, ik durf dat gerust te stellen, vergeten compensatie te eisen in de vorm van een fietsbrug. In de huidige tijd zou dat een eis zijn geweest. Toen waren we nog niet zover. Een mooi voorbeeld van gedeeltelijke compensatie is het pontje Vreeswijk-Vianen; Rijkswaterstaat heeft een belangrijk deel van de investeringen betaald omdat de nieuwe brug over De Lek ca 5 meter hoger is dan de oude en dat was met name voor de oudere fietsers niet aanvaardbaar.

Met de brug bij de Plofsluis krijgen onze inwoners eindelijk waar ze recht op hebben, namelijk een zeer aantrekkelijke nieuwe langzaam verkeer route waar fietsers en wandelaars heel veel plezier aan zullen beleven. Er ontstaat een route ver van het autoverkeer af, veel minder lawaai en veel minder luchtverontreiniging. Een route die je rechtstreeks naar Rijnauwen zal voeren en een route die overigens ook nog bijna door andere overheden wordt betaald. Onze Nieuwegeiners krijgen voor een appel en een ei een mooie brug en een mooie route terug.

De brug heeft ook tot doel de verbindingen in de Waterlinie weer in ere te herstellen. Van de Waterlinie maken de forten Jutphaas en Vreeswijk deel uit. De linie, die door het kabinet is voorgedragen als cultureel werelderfgoed (cultuur is dus echt niet alleen een linkse hobby!), zet ook onze gemeente op een manier op de kaart die hartstikke goed is. Daar komt nog bij dat het aanleggen van deze brug ook gekoppeld is aan de achtertuin van Nieuwegein, het eiland van Schalkwijk, een gebied waar ook onze inwoners gaan genieten van landschap en cultuurhistorie! Mooier kunnen we het niet maken !

Was de besluitvorming een coalitieonderonsje zoals Ad Visscher stelt? Geenszins, hij had even moeten opletten bij de stemming. VVD, PvdA, CDA en D66 waren voor maar dat gold ook de VSP en Trots op Nederland. Ik weet dat ook Ton de Mol voor was maar die liet bij de stemming even verstek gaan. Er was dus een heel grote meerderheid en het was dus zeker geen onderonsje. Ietsje beter opletten dus en ietsje beter over de grenzen van onze eigen gemeente heen kijken, Ad!

Een vriendelijke groet

Willem Wijntjes.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk