Experts in jury oorlogsmonumenten

De eerste inzendingen voor de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten zijn binnen, onder meer met een inzending uit Nieuwegein (het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg). De jury bestaat uit negen experts op het gebied van erfgoed, beleving en publieksbereik en ieder zal vanuit de eigen expertise de inzendingen aan een kritisch oordeel onderwerpen. Juryvoorzitter en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Mirjam Moll: “We kijken er naar uit om de inzendingen voor de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten te mogen jureren. We verwachten spraakmakende inzendingen die inspireren om de verhalen achter de oorlogsmonumenten levend te houden”.

De provincie Utrecht telt 177 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Dit jaar wordt in aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding/5 mei-lezing 2013 een prijs uitgereikt aan het best beheerde, behouden en meest ‘levende’ oorlogsmonument in de provincie Utrecht.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury, die naast voorzitter Mirjam Moll (Nationaal Comité 4 en 5 mei) bestaat uit Jos Bazelmans (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Roland Blijdenstijn (Provincie Utrecht), Saskia van Dockum (Utrechts Landschap), Mieke Heurneman (Landschap Erfgoed Utrecht), Paul van der Lugt (RTV Utrecht), Joyce Overheul (beeldend kunstenaar), Harry Ruijs (Nationaal Monument Kamp Amersfoort) en Lilian van de Wiel (gemeente Drimmelen, winnaar aanmoedigingsprijs Brabant 2012). Op 23 april vindt een feestelijke finalebijeenkomst plaats in Paushuize te Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst presenteren de genomineerden zich en wijst de jury de winnaar aan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk