Excursie naar de Groene Jonker onder leiding van Nine Ebben

Op 25 september organiseert de Vogelwacht Nieuwegein een excursie naar het waterrijke natuurgebied de Groene Jonker. Een gebied met een afwisseling van water, riet en graslanden. Het is een zeer gewild gebied voor veel verschillende vogelsoorten. Denk hierbij aan allerlei soorten eenden, steltlopers, rallen, kwikstaarten en andere zangvogels.

Het maximale aantal deelnemers is 20. Wees er dus op tijd bij. Aanmelden uiterlijk 22 september bij Chris Kling, e-mail: chriskling@vogelwacht-utrecht.nl. Vertrek per auto om 07.30 uur vanaf parkeerplaats bij het NBC, Blokhoeve 3-5. Men verwacht rond 14.00 uur weer terug te zijn. Indicatie van de benzinekosten ca. € 4,00 per persoon, gepast te betalen aan de chauffeur. Graag bij aanmelding aangeven of je zou willen rijden. De excursie kan alleen bij voldoende chauffeurs doorgaan.

De Groene Jonker
De Groene Jonker is een natuurgebied gelegen bij de Nieuwkoopse plassen, waarvan het ook deel uitmaakt. Het gebied ontstond in de 16ᵉ eeuw door vervening om te kunnen voldoen aan de toenemende behoefte aan turf als brandstof.

Vanwege de agrarische activiteit in het gebied voordat als natuurgebied werd ingericht, is er veel fosfaat beschikbaar in de Groene Jonker. Dit heeft tot gevolg dat de plantendiversiteit laag is maar de biomassa hoog. Hierdoor is het gebied aantrekkelijk voor vogels en is de vogeldiversiteit hoog in vergelijking met andere gebieden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk