Evaluatie bestuurlijke rolverdeling in Nieuwegein

De Nieuwegeinse gemeenteraad is tevreden over het in Nieuwegein gekozen groeimodel voor de invoering van de zogeheten ´dualisering´ in het Nieuwegeins gemeentebestuur. De dualisering is in maart 2002 bij gemeenten wettelijk van kracht geworden en omvat een nieuwe rolverdeling tussen college en raad.

Het groeimodel houdt in dat de gemeente is begonnen met het doorvoeren van alle formele wijzigingen die de dualisering vereist. Daarbij ligt Nieuwegein heel aardig op schema. Ook heeft Nieuwegein er in het kader van het groeimodel voor gekozen te starten met een bescheiden ambtelijke ondersteuning van de raad (de zogeheten ´Griffie´).

Nu lijkt het moment gekomen om de nieuwe bestuurlijke rolverdeling verder uit te werken. Daarbij valt met name te denken aan de communicatie tussen raad en burger en de volksvertegenwoordigende rol van de raad als bestuurlijk orgaan. De dualisering heeft nog niet geleid tot meer betrokkenheid van ´de Nieuwegeiner´ bij de politiek. Dit zijn enkele van de conclusies uit het rapport ´Duaal Nieuwegein´ dat de Griffie van de gemeenteraad van Nieuwegein heeft opgesteld. ´Duaal Nieuwegein´ bevat een evaluatie van twee jaar dualisering in het gemeentebestuur van Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk