En kunnen we die huren straks dan wel betalen?

Na commotie over bouwen aan de Richterslaan, de van Heukelumstraat en in het Lotusplantsoen kwamen de flats aan de Sluyterslaan in het zicht. Deze kleine en slecht geïsoleerde appartementen staan op de nominatie om in de komende jaren gesloopt te worden. Er komen meer woningen voor terug waaronder een aantal sociale huurwoningen, gedeeltelijk voor senioren.

Ook hier veel discussie mede aangeslingerd door linkse politici die over elkaar heen buitelden om de belangen van de burger te verdedigen, in dit geval een aantal van de mensen die in de te slopen flats wonen. Ook de krant pakt dan een stuk emotie op en zo konden we lezen van twee buurvrouwen, goeie vrienden geworden, die zich zorgen maken of ze straks ook nog gezellig naast elkaar kunnen wonen. Ook bleek dat er een aantal sociale huurwoningen verdwijnen die niet vervangen worden. Immers er worden er meer afgebroken dan er nadien gebouwd zullen worden.

Heldere antwoordend op vragen in een artikel 42 brief van de SP, gaven aan dat alles nog lang niet zo zeker is als wordt gesuggereerd. Waarbij ook opgemerkt werd dat het probleem er een is tussen huurders en verhuurder. En passant melde de krant ( AD) ook nog dat wethouder Lubbinge misschien nog andere oplossingen zou kunnen aandragen. Dus afwachten maar.

Als Verenigde Senioren Partij constateren we dat een aantal van bovengenoemde projecten vooral ook gedragen worden door uitspraken over de noodzaak om voor senioren te bouwen. Wij vinden dat niet verkeerd; beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Tegelijkertijd blijft de vraag wat dat betekent: “voor senioren bouwen.” Vijfennegentig procent van de senioren woont heel comfortabel in een gewone al dan niet duurzaam gebouwde woning. Drempels weg, iets bredere deuren en wat kleine aanpassingen in toilet en badkamer en het wonen kan beginnen. Jongere bewoners die er later in trekken, kunnen er zonder enige moeite ook fijn wonen. Gelijkvloers wonen is vooral voor de alleroudsten noodzakelijk. Maar voordat je tot die categorie behoort, is een trap in huis heel goed om te blijven bewegen en dat geldt voor de meeste senioren.

Wat is er dan dus zo speciaal aan het bouwen voor senioren en waarom kunnen die paar aanpassingen niet in bestaande woningen gedaan worden. Hebben we die nieuwbouw met die hogere prijzen eigenlijk wel nodig. En tenslotte de hamvraag: ‘Kunnen senioren en ook andere Nieuwegeiners die duurdere woningen straks wel betalen?’

Naast de protesterende bewoners rondom het project Richterslaan, wat een goed en noodzakelijke ontwikkeling is binnen de demografische gegevens van onze stad, zijn er in die wijk heel veel senioren die heel graag in die nieuwbouw willen gaan wonen. Het ziet er op tekening goed uit, het ligt heel fijn bij winkels en openbaar vervoer en het is in de eigen buurt! Er is maar een vraag, die overigens bij alle hierboven genoemde projecten gesteld mag worden. Wat zijn straks de prijzen?

Een zotte hoogleraar van Nijenrode weet het financieel Dagblad te halen op 14 januari met kretologie in de trant van “De ouderen hebben riante pensioenen”. De man heet Koelewijn, doceert corporate finance, zeg maar” hoe het huishoudboekje van grote firma’s op orde houden” en heeft geen historisch gevoel. Ander had hij geweten dat er hele bedrijfstakken zijn die hun vroegere werknemers puur beroerde pensioenen betalen. Die mensen willen nu wel graag in een van die nieuwe Nieuwegeinse projecten participeren. Maar wanneer de huur van 400 naar 700 euro zou moeten gaan lukt dat voor een aantal echt niet. Wat riante pensioenen?

Daarom heeft de VSP het project Woonmobiliteit en Geldstromen van ANBO/COSBO geadopteerd. Elke vorm van hulp die senioren kunnen krijgen om in een geschiktere woning te gaan wonen, moet goed bestudeerd en waar mogelijk benut worden. Ouderen hebben namelijk best wisselgeld, te weten hun veel te grote eengezinswoning, waar ze graag uit willen, maar niet kunnen vanwege de huurprijzen in de nieuwbouw. Daar blijven zitten als senioren betekent dat een gezin met opgroeiende kinderen in hun veel te kleine behuizing moeten blijven. Het is een gecompliceerde zaak. Maar we moeten er wel over nadenken net zoals dat nu ook rondom hypotheekrente het geval is.

Overigens wordt er veel gemopperd over het aantal bouwlagen in de voorgestelde plannen. Maar bedenkt u ook maar eens hoe hoog de prijzen worden wanneer we geen hoogbouw doen. U zult het straks zien in het Lotusplantsoen wanneer die bungalows inderdaad gebouwd worden!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk