Katern

Elektrische scooter met subsidie van de gemeente Nieuwegein

Iedere gemeente in Nederland probeert duurzaamheid onder haar inwoners te stimuleren. Zo ook de gemeente Nieuwegein. De gemeente streeft er dan ook naar om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Een van de methodes om dit te bereiken, is om het gebruik van fossiele brandstoffen als diesel en benzine in het verkeer te verminderen. Daarom kunnen inwoners van Nieuwegein een elektrische scooter aanschaffen met subsidie van de gemeente.

Aanleiding subsidie
De subsidieregeling voor elektrische scooters (e-scooters) is eind 2018 ingevoerd. Uiteraard is de belangrijkste reden hierbij om de uitstoot van CO2 door verkeer te beperken. Zo wil de gemeente de automobilist stimuleren om uit de vervuilende auto te stappen en over te stappen op schoner elektrisch vervoer. Daarnaast hoopt de gemeente met de subsidie geluidsoverlast te verminderen en de luchtkwaliteit in Nieuwegein te verbeteren. Elektrische scooters maken in het geheel geen geluid en stoten geen CO2 uit tijdens het rijden. Alleen de aanschaf van een e-scooter kan soms in de duizenden euro’s lopen. Veel mensen die een dergelijke scooter overwegen, moeten hiervoor geld lenen. Met subsidie vanuit de gemeente wordt het voor meer mensen mogelijk gemaakt om een elektrische scooter te kopen zonder een persoonlijke lening aan te moeten gaan. De subsidie bedraagt uiteraard niet de volledige aanschafwaarde.

Hoeveel subsidie en wat zijn de voorwaarden?
De gemeente Nieuwegein trekt jaarlijks € 20.000,- subsidie uit voor de inwoners die een e-scooter willen aanschaffen. Het gaat om maximaal € 500,- per persoon en ook per huishouden. Wanneer iedere aanvrager de maximale subsidie ontvangt, dan kunnen jaarlijks 40 inwoners profiteren van deze subsidieregeling.

Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet het uitsluitend om inwoners van Nieuwegein gaan en het moet gaan om een nieuwe elektrische scooter die aangedreven wordt met een lithium accu. De subsidie geldt enkel voor particulieren. En uiteraard geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De subsidie kan aangevraagd worden nadat de scooter is aangekocht. Het aankoop- en betalingsbewijs moet bij de aanvraag worden meegezonden.

Wat zijn de voordelen van een elektrische scooter?
De subsidie is populair onder de inwoners van Nieuwegein. Dit is niet voor niets, want eigenaren profiteren van veel voordelen die niet gelden voor scooters die rijden op fossiele brandstof. Tanken hoeft niet meer, dus er zijn (bijna) geen brandstofkosten. Wel moet de accu opgeladen worden, maar dit kan gemakkelijk vanuit huis en elektriciteit is heel wat goedkoper dan brandstof. Het starten van een e-scooter is ook gemakkelijk. De elektrische scooter is altijd klaar voor gebruik, zonder dat er op een specifieke wijze gestart moet worden. Omdat een e-scooter geen verbrandingsmotor en minder bewegende onderdelen heeft, scheelt dit ook in het onderhoud. Zo heeft een elektrische scooter – op de remmen, banden en accu na – nauwelijks onderhoud nodig.

Willy Grobben – Oude Beke op haar E-scooter

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk