Einde aan overlast bevoorradende vrachtwagens Muntplein

Na twee jaar is er eindelijk een einde gekomen aan de overlast van de ladende en lossende vrachtwagens bij de Lidl op Batauweg en Waardijnburg. Enkele weken geleden plaatste de gemeente neerklapbare beugels bij de in- en uitgang van het kleine parkeerterrein voor de magazijndeuren van de Lidl.

Wijkbewoner Carel van Dijk gaf al in 2009 in het wijknetwerk Batau-Noord aan dat de bevoorradende vrachtwagens van de Lidl voor zeer gevaarlijke situaties zorgden. Zij sloten tijdens het laden en lossen de toegangsweg naar de Florijnburg af waardoor verkeer tegen de rijrichting in het parkeerterrein moest verlaten. Tijdens het laden en lossen op de Batauweg namen ze bijna de gehele breedte van de rijstrook in beslag waardoor verkeer soms om de vluchtheuvel heen op de andere weghelft moest passeren. Voor langsrijdende fietsers ontstond een levensgevaarlijke situatie als zij rakelings langs de laadklep moesten rijden die op ooghoogte uitgeklapt stond.

Van Dijk heeft keer op keer de problematiek in het wijknetwerk voorgelegd aan de wijkmanager en de toenmalige wijkwethouder. Van gemeentezijde kwam men, na overleggen met alle betrokken partijen, waaronder ook Lidl, wel met plannen en voorstellen, maar die bleken niet aan te sluiten op de praktijk. Wouter Kolff, de huidige wijkwethouder van Batau-Noord, die in september 2010 in die functie aantrad, was onder de indruk van de bevlogenheid en vasthoudendheid van Van Dijk en diens eenvoudige, maar doeltreffende oplossing voor het probleem. Het voorstel van Van Dijk, dat hij in samenwerking met enkele andere leden van het wijknetwerk uitwerkte, houdt in dat de toegang tot het kleine parkeerterrein voor de magazijndeur van de Lidl afgesloten wordt door neerklapbare beugels. Het personeel van de Lidl beheert de klapbeugels. De vrachtwagens kunnen op deze manier vlak voor de deuren van de Lidl lossen waarbij zij niet meer op de doorgaande weg staan. De situatie is vele malen veiliger geworden.

In vervolg op de maatregel zijn aan de kant van de Penningburg dezelfde klapbeugels aangebracht zodat aan die zijde van het winkelcentrum het lossen van de toeleverende vrachtwagens ook zonder hinder kan plaats vinden. De maatregelen zijn ten koste gegaan van enkele parkeerplaatsen. Er wordt naar een oplossing gezocht om op het omringende parkeerterrein ruimte vrij te maken ter compensatie. Na enkele maanden zal de nieuwe situatie geëvalueerd worden om te bekijken of het doel bereikt is en de maatregel geen hinder op andere wijze heeft veroorzaakt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk