Eieren in een groentenschotel

Tijd voor een groenten-boost? Dit Marokkaanse groentegerecht met o.a. ui, paprika, courgette en tomaten voorziet daar ruim in. Heel bijzonder door de meegesmoorde eieren. Met dank aan meesterkok Rudolph van Veen.Voor 4 personen
1 rode ui
1 teen knoflook
1 rode paprika
1 courgette
2 tomaten
olijfolie
½ bosje peterselie
1 theelepel paprikapoeder
klein stukje chilipeper (mag ook gedroogd zijn)
zout
4 eieren (vrije uitloop of scharrel)
paprikapoeder (voor garnering) en enkele kleine peterselietakjes Extra: een lage ronde ovenschaal

Vet de ovenschaal in met boter of olie.
Pel de ui en snijd deze in grove stukken.
Pel de knoflook en snij deze in kleine stukjes.
Was de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten, en snij in grove stukken.
Was courgette en tomaten, snij steelaanzet en harde stukjes weg en snij ook in grove stukken. Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en bak de groenten op een laag vuur bijna gaar. Verwarm de oven voor tot 160ºC.Ondertussen de peterselie wassen, drogen en hakken. Het stukje chilipeper in kleine stukjes hakken. Voeg peterselie, chilipeper, paprikapoeder en zout toe aan de groenten. Schep de groenten in de ovenschaal, druk iets aan en maak met een lepel vier kuiltjes in de groenten.Breek in elk kuiltje een ei, het mooist is het als de dooier heel blijft.
Zet de schotel in het midden van de oven en laat in ca. 25 minuten het eiwit net stollen.Garneer de schaal met paprikapoeder en peterselietakjes.
Serveer met pide (Turks brood) of op zijn Hollands met gebakken aardappelen. Groentegerecht (vegetarisch)
Voorbereiden ca. 20 minuten
Bereiden ca. 25 minuten Tip
De rode ui kan eventueel door een witte ui vervangen worden.
Voeg naar smaak meer of minder stukjes chilipeper toe. Weetje
Paprika’s, tomaten en grote courgettes bevatten veel zaden. Wij gooien die meestal bij het GFT-afval. De mensen in vluchtelingenkampen in Algerije zouden erg blij zijn met deze zaden. Er kunnen namelijk moestuinen mee aangelegd worden, waarmee de vluchtelingen voor een deel in hun voedsel kunnen voorzien.De Belgische professor Willem van Cotthem is bezig met een uniek project. Als raadgever voor Unicef is hij in de vluchtelingenkampen geweest. Hij roept iedereen op om zaden van o.a. (water)meloenen, pompoenen, paprika’s, avocado’s, papaya’s en aubergines te verzamelen en naar hem op te sturen. Hij zorgt ervoor dat de zaden op de plaats van bestemming komen. Voor het adres van Willem van Cotthem, uitleg over het verzamelen van de zaden en over zijn bijzondere project kijk je op http://zadenvoorleven.wordpress.com/(Het verzamelen van de zaden is niet moeilijk. Spoel ze af in een zeef, laat uitlekken, verdeel ze over een paar velletjes keukenpapier en laat ze helemaal droog worden anders schimmelen ze).
Je mag de zaden ook naar mij sturen, zend me dan even een email (rode email-button hiernaast). Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk