Eeterie03402 geeft diner voor twee weg aan mensen die leven op de armoedegrens

Het is deze week de ‘Week tegen de Armoede’. Daarom zijn er landelijk diverse activiteiten rondom het thema. Zo heeft Eeterie 03402 in Vreeswijk een actie verzonnen voor degene die nooit een diner zouden kunnen betalen in een restaurant. Dit voor mensen die leven op de armoedegrens.

John en Virginia van Heesteren van Eeterie03402: ‘Ken of ben jij iemand die maar van een paar euro per dag moet leven en nooit maar dan ook nooit uit eten zouden kunnen gaan in een restaurant, laat het ons weten. Reageer zelf, noem iemand etc. Volgende week maken wij de gelukkige bekend.’

Om iemand op te geven stuur een e-mailtje naar: info@eeterie03402.nl. Zet hierin wie je wilt opgeven en waarom. Dit kan tot woensdag 24 oktober aanstaande. Volgende week maken John en Virginia de gelukkige bekend die mogen komen eten in het restaurant aan de Dorpsstraat in Vreeswijk.

OVER WERELDARMOEDE
Wist je dat ruim 1 miljoen Nederlanders in armoede leven? En dat in Nederland 1 op de 9 kinderen in armoede opgroeit? Het aantal mensen dat langdurig in armoede leeft is toegenomen. Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, is ook hier steeds meer armoede. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat eenoudergezinnen, bijstandsontvangers en alleenstaanden onder de 65 jaar een grote kans op ernstige armoede hebben. De armoede uit zich onder meer in (zeer) beperkte financiële middelen, sociale uitsluiting, gezondheidsproblematiek en beperkte toegang tot onderwijs.

ARMOEDE NIET ALTIJD ZICHTBAAR
Er is veel ‘stille’ armoede: het is vaak niet zichtbaar dat mensen hun huur niet meer kunnen betalen of kinderen zonder ontbijt de deur uit moeten. Van de ruim 7,2 miljoen huishoudens in 2016 moesten 590.000 huishoudens rondkomen van een laag inkomen, dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Het sociale vangnet in Nederland wordt steeds kleiner. Steeds meer mensen moeten een beroep doen op maatschappelijk werk, ouderenzorg, sociale uitkeringen, jeugdzorg, studiefinanciering, ondersteuning van kerken enz. Door de voortdurende bezuinigingen worden deze voorzieningen steeds minder toegankelijk.

KINDEREN IN ARMOEDE
In totaal leefden in 2016 ruim 292.000 minderjarige kinderen in een huishouden met een laag inkomen, 11.000 minder dan het jaar ervoor. Voor 117.000 van hen was dit het vierde jaar achtereen. In lijn met de ontwikkeling in de totale bevolking is het percentage kinderen met kans op armoede gedaald van 9,2 naar 8,9 procent. Het aandeel kinderen behorende tot de groep met een langdurig laag inkomen bleef met 3,7 procent onveranderd ten opzichte van het voorgaande jaar.

 

John en Virginia van Heesteren

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren