Eerste veteranendag in Nieuwegein

Vrijdag 9 september vindt de eerste Nieuwegeinse Veteranendag plaats in de vorm van een bijeenkomst voor alle Nieuwegeinse veteranen. De bedoeling van de bijeenkomst is om in een informele ambiance aandacht te besteden aan hun inzet voor ons land en voor de vrede. Daarnaast zal een aantal veteranen draaginsignes voor VN-militairen ontvangen uit handen van burgemeester F. Backhuijs en de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, de heer B. Hoitink.

De Veteranenbijeenkomst vindt plaats op vrijdagmiddag 9 september van 16:00 tot 18:00 uur in Sport- en evenementencomplex Merwestein. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

De volledige naam van het VN-draaginsigne is Draaginsigne Nobelprijs voor de vrede. In 1988 kregen de VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden de Nobelprijs voor de Vrede. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen die aan veel van die vredesmachten deelnamen, heeft de minister van Defensie vorig jaar een draaginsigne ingesteld. Veteranen of hun nabestaanden die ervoor in aanmerking komen, kunnen dit aanvragen en het desgewenst ontvangen tijdens een gemeentelijke bijeenkomst.

Zeist,3 juni 2015 Eerste slag nieuw draaginsigne Nobelprijs VN militairen,bij W.van Weluw bv
Zeist,3 juni 2015
Eerste slag nieuw draaginsigne Nobelprijs VN militairen,bij W.van Weluw bv

In de jaren 1948-1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht VN-vredesmissies in Libanon, Egypte, Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian, Congo, Yemen, India/Pakistan en Jordanië en Syrië.
Het is al jaren gebruikelijk in Nieuwegein om jaarlijks een speciale bijeenkomst te organiseren voor de veteranen. Tot vorig jaar was dat in de vorm van een Veteranenlezing gekoppeld aan de 5 mei. Dit jaar is gekozen voor een vernieuwde opzet met een eigen moment.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk