Eerste speelgoedruilbeurs De Vleugel een succes

Tassen vol speelgoed is er door ouders gebracht. Uitgestald in het speellokaal ziet het er indrukwekkend uit. Een van de tafels staat vol met boeken en puzzels, op een andere vooral houten speelgoed. Naast een poppenwagen staat zelf een kinderfietsje. Woensdag 17 november organiseerde Montessorischool De Vleugel haar eerste speelgoedruilbeurs voor ouders van de school. Helemaal Corona-proof. Zo vlak voor de feestdagen een mooi moment om speelgoed dat niet meer wordt gebruikt door hun kinderen te ruilen voor iets “nieuws”. Waarom zou je elk jaar iets nieuws kopen als je ook met elkaar kunt ruilen, is de Vleugel-gedachte.

Voor De Vleugel is duurzaamheid vanzelfsprekend. Aandacht hebben voor de wereld om je heen zit ingebakken in het Montessori-onderwijs. “Wij leren kinderen niet alleen om verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf maar óók voor hun omgeving. Daar zijn we continu mee bezig. Kinderen drinken hier op school bijvoorbeeld allemaal uit een beker of fles. Pakjes drinken zie je hier sporadisch.”, zegt Carola van Meteren. Carola is leerkracht op De Vleugel en samen met een aantal ouders initiatiefnemer van de ruilbeurs. “Natuurlijk gaat duurzaamheid over zuinig zijn met grondstoffen en het hergebruik van spullen. Maar wij gaan verder. Wij leren kinderen van jong af aan al dat je niet alleen respect kunt hebben voor de mensen om je heen maar ook voor de rest van de wereld om ons heen. Duurzaamheid vloeit daar weer uit voort. Als je leert dat een boer met veel aandacht en liefde ons voedsel te verbouwt, gooi je datzelfde eten niet zomaar weg.”

De regels zijn heel simpel. Ouders die speelgoed inbrengen krijgen punten. Deze punten mogen gebruikt worden op de ruilbeurs. Op de avond wisselen veel mooie items van eigenaar. Veel speelgoed is nog zo goed, dat kan op sinterklaasavond zo weer uitgedeeld worden of onder de kerstboom gelegd. Nadat het speelgoed is geruild, is wat is overgebleven gedoneerd aan verschillende goede doelen: Wawollie, de ruilkast en het zwerfboekenstation van Movactor, het project ‘voor iedereen een fiets’ van de ANWB, en gezinshulp en pleegzorg. Volgens de betrokken ouders was deze speelgoedruilbeurs zeker voor herhaling vatbaar. Een mooi begin van misschien wel een prachtige traditie waarin zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven kan krijgen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk