Eerste ‘slimme energiemeters’ geplaatst

Netbeheerder Stedin is woensdag in Nieuwegein begonnen met het installeren van slimme meters. Als eerste gemeente in Nederland krijgen alle circa 25.000 inwoners en bedrijven van Nieuwegein de meters. Doel is om klanten inzicht te geven in het energiegebruik. Er was veel media aandacht tijdens de eerste plaatsing in de binnenstad van Nieuwegein.

Op de nieuwe zogenaamde ‘slimme meter’ kunnen mensen een app of moderne thermostaat aansluiten en zo zien waar de meeste energie naartoe gaat. Volgens Stedin blijken klanten vaak wel honderden euro’s per jaar te kunnen besparen.

Stedin kan dankzij de slimme meter zelf een aantal keer per jaar de meter op afstand uitlezen. Dat scheelt kosten, omdat er dan geen meteropnemer langs hoeft te komen. Stedin zegt dat de privacy is gewaarborgd en dat het bedrijf niet kan zien hoeveel energie een klant op een bepaald moment gebruikt.

In Nieuwegein worden alleen stroommeters geïnstalleerd omdat daar stadsverwarming is. Op andere plekken zal er naast stroom ook een meter voor het gasverbruik worden geïnstalleerd.

Europese regels bepalen dat 80 procent van alle Nederlandse adressen zo’n slimme energiemeter moet hebben in 2020. Stedin wil tegen die tijd de hele provincie Utrecht voorzien hebben.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren