Eerste Open Monumentendag voor Rijnhuizen en Jutphaas

Ruim 150 mensen bezochten zaterdag 10 september jl. Fort Jutphaas tijdens de Open monumentendag. Deelnemers van de lezing van Ad van Liempt over de geschiedenis van Nieuwegein zaten tot buiten het zaaltje. Wie erbij kon zijn, had geluk. Hetzelfde gelde voor de fietstocht door Rijnhuizen en Jutphaas; met 30 deelnemers zat die vol.

Ad van Liempt, journalist en topkenner van de geschiedenis van zijn eigen stad, gaf een lezing over de historie van Nieuwegein. Hij vertelde over families die een stempel hebben gedrukt op deze plek, ver voor het ontstaan van Nieuwegein. Zo kwamen onder andere de families Gein, de Geer en van Rijn voorbij. Uiteraard vertelde van Liempt ook over de jaren ’70; de periode dat Nieuwegein in rap tempo gebouwd werd en nam hij de deelnemers mee in een korte blik op de toekomst van Rijnhuizen. Dit wordt een woon-, werk- en recreatiegebied, dat vooralsnog een bedrijventerrein is met heel veel groene en historische plekken er omheen.

Scouting Jan van Hoof organiseerde voor de gelegenheid een speurtocht over het fortgebied. Gemeente Nieuwegein, Stichting Fort Jutphaas en Club Rhijnhuizen werken op dit moment hard aan de beleving van deze plek.

De Historische Kring Nieuwegein en wijknetwerk Jutphaas Wijkersloot organiseerden gezamenlijk de fietstocht door Rijnhuizen en Jutphaas. Zij bezochten onder anderen de locaties waar ooit Huis Wijnestein en Kasteel Plettenburg lagen, de laatste gewoon op de plek van het fort! Ook het verhaal van Huis de Geer kwam boven tafel; dit heette al zo voordat familie de Geer hier kwam. Langs de Herenstraat werd stilgestaan bij de vele monumenten. De fietstocht maakte een uitstapje naar het Kerkveld, waar de Historische Kring binnenkort een excursie naartoe organiseert.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk