Katern

Eentje erbij, maar nog steeds weinig vrouwelijke burgemeesters in de provincie

Utrecht heeft een stuk meer burgervaders dan burgermoeders. Zes van de 26 ambtskettingen in de provincie worden gedragen door een vrouw en daarmee scoort Utrecht relatief laag. Alleen in Groningen, Flevoland en Drenthe is de man-vrouwverhouding schever.

beukering

Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Alleen Utrecht (Sharon Dijksma), Montfoort (Petra van Hartskamp), Nieuwegein (Marijke van Beukering), Wijk bij Duurstede (Iris Meerts), Renswoude (Petra Doornenbal) en Woudenberg (Magda Jansen) hebben een vrouwelijke burgemeester, in de rest van de provincie is dat een man.

Dat betekent dat er één vrouwelijke burgemeester meer is dan vier jaar geleden én dat zo’n 23 procent van de Utrechtse ambtsdragers vrouw is. Dat is minder dan het landelijk gemiddelde, dat op 30 procent ligt. Vooral in Zeeland en Limburg wordt goed gescoord, met percentages van respectievelijk 46 en 41 procent. Op een provincie met meer vrouwelijke dan mannelijke burgemeesters is het nog even wachten.

Utrecht staat op de negende plaats en laat drie provincies achter zich. Vooral de Drentse statistieken zijn opvallend. Daar bekleedt maar een vrouw het hoogste ambt, tegenover elf mannen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk