Een ‘vrolijke noot’ op Internationale Vrouwendag in Nieuwegein

Op maandag 8 maart aanstaande is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag welke staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Ook in Nieuwegein wordt deze dag gevierd. In deze rare tijd kunnen we wel iets positiefs gebruiken. Daarom is MOvactor in Nieuwegein de campagne ’n geinige noot’ gestart en zoekt zij vrouwen die een ‘vrolijke noot’  verdienen.

Ken jij een vrouw uit Nieuwegein die een zware tijd achter de rug heeft en wel een vrolijke noot kan gebruiken? Of heb jij een lieve buurvrouw die altijd je kliko buiten zet omdat je daar zelf niet meer toe in staat bent of ken jij een actieve vrouwelijke Nieuwegeiner die allerlei hand- en spandiensten verricht voor de sportvereniging of in het buurtplein? Laat het MOvactor weten.

Veel vrouwen in Nieuwegein zetten zich in voor anderen. Wie verdient er volgens jou een ‘vrolijke noot’? Stuur dan vóór maandag 1 maart aanstaande een e-mail naar: buurtverbinders@movactor.nl Op maandag 8 maart gaat MOvactor deze vrouwen verrassen met een ‘vrolijke noot’.

Over Internationale Vrouwendag
In 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor de vrouwendag. De keuze viel op 8 maart. Op 8 maart 1917 waren in St. Petersburg namelijk vrouwen massaal in opstand gekomen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking. Naast Internationale Vrouwendag werd 8 maart door deze ontwikkeling ook een officiële communistische feestdag, waarop de algemene werkstaking als eerste begin van de revolutie herdacht werd.

De scheuring door de Russische Revolutie van 1917 tussen communisten en socialisten heeft tot gevolg gehad dat in de Verenigde Staten en in West-Europa 8 maart lange tijd voornamelijk in communistische kring werd gevierd. In Nederland werd in maart 1912 voor het eerst de Internationale Vrouwendag gevierd, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. Hun blad De Proletarische Vrouw kwam uit met een speciaal feestnummer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren