Een sterke financiële basis voor een onderneming

De afgelopen jaren is het aantal mensen dat als ondernemer aan de slag gaat, gigantisch gegroeid. Waar het vroeger een hele stap was ‘om voor jezelf te beginnen’, kiezen vandaag de dag steeds meer mensen voor de vrijheid die zelf ondernemen biedt. Werk jij nu nog in loondienst? Maar ben je ook van plan je baan op te zeggen en als zzp’er aan te slag te gaan? Hieronder lees je alles over het belang van een sterke financiële basis.

Het belang van een goede boekhouding
Als ondernemer ben je natuurlijk het liefst bezig met de producten of diensten die je levert aan klanten. Het is belangrijk om je vooraf goed te beseffen dat er bij ondernemen nog veel meer komt kijken. Iets dat absoluut niet mag ontbreken bijvoorbeeld, is een overzichtelijke boekhouding. Hoewel de boekhouding bij veel ondernemers geen prioriteit heeft, is het wel verplicht door de Belastingdienst en een voorwaarde voor een financieel gezonde en levensvatbare onderneming. Wist je dat het niet goed bijhouden van de boekhouding de belangrijkste oorzaak van faillissementen van zzp’ers is?

Gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma’s en -apps voor zzp’ers
Je boekhouding of algemene administratie kun je in Excel bijhouden. Hoewel de meesten dit laagdrempelig vinden en het gratis is, kleven er wel nadelen aan. Zo moet je zelf een opzet maken (of een template gebruiken), en kun je het niet koppelen aan andere programma’s. hierdoor moet je vaak handmatig (dubbele) data invoeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook allerlei handige boekhoudprogramma’s en boekhoudapps speciaal voor zzp’ers. Deze bevatten handige functionaliteiten zoals online een factuur maken, bonnen of inkomende facturen inscannen, en koppelingen met zakelijke bankrekeningen de Belastingdienst om btw-aangifte te doen.

Gebruikmaken van een gratis boekhoudprogramma of -app
Als startende ondernemer moet je in bepaalde zaken investeren. Denk aan het kopen van werkmaterialen, machines of voorraad. En het maken van een website. Gelukkig hoef je bij het opzetten van een boekhouding geen grote investering te doen. Als startende zzp’er kun je meestal prima gebruikmaken van een gratis boekhoudprogramma. Houd dan wel rekening met een beperkte tijd gratis gebruik en / of beperkte functionaliteiten.

Duizenden zzp’ers in Nieuwegein
Intussen is landelijk ongeveer vijftien procent van de Nederlandse beroepsbevolking actief als zzp’er. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nieuwegein hier iets op achterloopt. In de gemeente heeft ‘slechts’ tien procent van de werkenden een zzp-inkomen als voornaamste verdienste. In absolute cijfers zijn dit er toch weer een heel aantal: ruim vijfduizend mensen. Ben jij van plan dit cijfer op te krikken? Besteed dan tijd en aandacht aan het opzetten en bijhouden van je boekhouding!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk