Een ONS-je minder geheimzinnig graag

De kraam, vrijdag in CityPlaza was een succes. Met veel mensen gesproken over wat belangrijk is voor Nieuwegein. Spontaan schrijven Nieuwegeiners onderwerpen op de flappen die we hebben hangen. Goede sociale voorzieningen, woonruimte voor senioren en jongeren en een schone openbare ruimte scoren hoog. Carla Curvers, de redacteur van de website van de PvdA, was er bij voor een verslag. Momenteel lopen leerlingen van het Anna van Rijn stage bij onze fractie en deze hebben er ook al werk van gemaakt.

Plof. Iedere vrijdagavond is het raak. De gemeentebode bezorgt dan de raadsleden de post. Agendastukken voor de vergaderingen van commissies en raad. Iedere zondagavond betekent dat lezen, lezen, lezen. Deze keer was het maar een plofje. Niet veel te lezen, een lang weekend dus.

De column van Herman Troost op PEN is aardig. Hoe meer ‘digitale politici’ hoe beter. Het haalt de politiek uit de achterkamers, geeft inwoners een goed beeld van wat er speelt in de politiek en hoe het er toe gaat. De Digitale Stad Nieuwegein is daarbij uitstekend: alle politieke partijen op rij. Jammer dat er maar een paar partijen zijn die echt werk maken van de website.

Herman schrijft deze week over Nieuwegein Kiest, de bezuinigingsoperatie die CDA, VVD, GroenLinks en SGP/ChristenUnie aan het voorbereiden zijn. Ik begrijp Herman Troost wel, als hij wat briest over het mengen van het bezuinigen en de te voeren maatschappelijke discussie. Toch is de poging om inwoners er bij te betrekken edelmoedig.

Ook de ‘nieuwe politiek’ roert zich de laatste dagen. De restjes Leefbaar Nieuwegein (de weglopers uit die partij zijn verder gegaan als de ONS-jes en lieten de detectives Verbeek en Verbeek achter) namen beiden een opvallend initiatief. Vonden zij voor de verkiezingen nog, dat alle vergaderingen openbaar moesten, nu horen we een ander geluid.

Hun achterkamers zijn kennelijk zo comfortabel, dat de ‘nieuwe politici’ achter elkaar voorstellen doen om over de Binnenstad in beslotenheid te vergaderen. Ik heb nog niet ontdekt waarom dat geheimzinnige gedoe nodig is.

Het gaat nu echt fout met de stadswachten in Nieuwegein. Vrijdagavond vertelden veel Nieuwegeiners ons, dat ze veiligheid en openbare orde belangrijk vinden. Door de bezuinigingen van het rechtse kabinet vervallen de banen waarop stadswachten functioneren. Als een stadswachter een andere baan vindt, wordt zij of hij niet vervangen. We moeten burgemeester De Vos maar steunen bij dat onderwerp, maar ben benieuwd of CDA en VVD met ons meedoen om een oplossing te vinden. Of blijven ze hierbij ook het kabinetsbeleid steunen, ten koste van de veiligheid?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk