Een houten vloer goed onderhouden

Een houten vloer zorgt voor een mooie sfeer in huis. Echt hout heeft namelijk een authentieke en natuurlijke uitstraling wat veel mensen aantrekt. Om te zorgen dat je houten vloer zijn mooie kenmerken blijft behouden is het belangrijk dat je de vloer goed onderhoudt. Dit doe je niet alleen door te stofzuigen, maar ook door af en toe de vloer te oliën. Een houten vloer oliën is namelijk cruciaal om de vloer tegen schade te beschermen en de kleur van het hout te conserveren. Benieuwd hoe je de vloer precies moet behandelen en welke olie je nodig hebt? Hieronder leggen we het je uit.

Welke olie moet je gebruiken voor je houten vloer?
De olie waarmee je je vloer gaat behandelen heeft veel invloed op de uitstraling van je houten vloer. Er bestaan veel soorten parket olie waar je uit kunt kiezen. In principe zijn ze allemaal even effectief, maar je maakt je keuze op basis van de afwerking. Zo zul je eerst moeten beslissen welke glansgraad je graag wil. Je kunt namelijk kiezen tussen een glanzende of een matte afwerking. Ook kun je er tussenin gaan zitten met zijde-mat of semi-mat. Bij de parket olie staat altijd duidelijk aangegeven wat de glansgraad betreft, dus controleer dit goed.

Verder moet je een beslissing maken tussen kleurloze olie of parket olie met een bepaalde kleur. Een kleurloze behandeling wordt aangeraden als je graag de natuurlijke kleur van de houten vloer wil behouden. Deze olie heeft namelijk een verdiepende werking waardoor de originele kleur van de vloer naar boven komt. Met kleurloze olie ziet je vloer er weer natuurlijk en goed verzorgd uit.

Voor de meeste vloeren raden we Osmo Hardwax-Olie Original aan. Vrijwel iedere houtsoort kan met deze olie worden behandeld, waaronder eiken, essen, esdoorn en beuken. De olie zorgt voor een natuurlijk glans en uitstraling van je vloer. Het heeft een beschermende werking en stoot vocht en vuil af. Bovendien is de olie gebaseerd op natuurlijke en plantaardige oliën en zijn er natuurlijke grondstoffen in verwerkt. Het product is dus zeker niet schadelijk.

Je vloer behandelen in een paar simpele stappen
Heb je de juiste parket olie in huis en wil je nu graag je eikenhouten vloer behandelen? Dan leggen we je nu hoe je te werk moet gaan. Allereerst moet de vloer onbehandeld of geschuurd worden. Zodra je dit hebt gedaan kun je de vloer invetten met de olie. Roer de olie goed door voordat je begint. Hiervoor kun je een roller of een kwast gebruiken. Zorg voor een evenredige verdeling en volg de richting van de houtnerven. Als je de hele vloer hebt gedaan zul je 8 à 10 uur moeten wachten voordat de olie is ingetrokken. Vervolgens is het nodig om nog een tweede laag aan te brengen voor optimale bescherming en kleur optimalisatie. Wacht ook na de tweede laag 8 tot 10 uur tot alles is opgedroogd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk