Een bijzonder middag op het Anna van Rijn

Woensdag 2 maart jl. Was een bijzondere middag op het Anna van Rijn Lyceum in Nieuwegein. Experts van het Rijksmuseum gaven een gastcollege over de propagandacampagne van Willem van Oranje. De duivel, mythische figuren en vechtende leeuwen streden om voorrang op verschillende sportprenten uit de 16e eeuw.

Propaganda blijkt van alle tijden. Ook in de tijd van Willem van Oranje werden tegenstanders zwart gemaakt en de eigen strijd verheerlijkt. Alva bleek het middelpunt van spot en hoon. Zijn tirannieke karakter werd flink in de verf gezet door duivelse influisteringen.

Na een boeiend hoorcollege gingen de eindexamenleerlingen van 5 havo en 6 vwo aan de slag in werkgroepen. Daar moesten zij zelf dieper ingaan op de propaganda die door beide partijen gemaakt werd in schilderijen en prenten. Niet alleen een inspirerende middag, maar vooral ook een heel nuttige voorbereiding op het komende eindexamen geschiedenis. Op 16 maart krijgt deze middag een vervolg als de leerlingen het Rijksmuseum gaan bezoeken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk