Ecologische bestrijding eikenprocessierups Amsterdam-Rijnkanaal

Rijkswaterstaat Midden Nederland zet vanaf dit jaar in op het ecologisch bestrijden via vogelnestkasten van de eikenprocessierups langs het Amsterdam-Rijnkanaal, Merwedekanaal en Lekkanaal. De mezen in de nestkasten zullen vooral eikenprocessierupsen eten.

Ecologische bestrijding
Rijkswaterstaat Midden Nederland heeft 150 vogelnestkasten geplaatst op 7 ‘hotspots’ langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Op die locaties hebben relatief veel mensen last van de brandharen van de eikenprocessierups. Uit verschillende proeven is bekend dat met name de koolmees de eikenprocessierupsen eet. Inmiddels zijn er ook aanwijzingen dat het opeten van de rupsen door koolmezen daadwerkelijk leidt tot een minder grote plaagdruk. Rijkwaterstaat is zich ervan bewust dat deze methode zeker op de korte termijn nog voor overlast van de eikenprocessierups zal zorgen.

De voorgaande jaren lag het accent langs het Amsterdam-Rijnkanaal, Merwedekanaal en Lekkanaal op het bestrijden van de eikenprocessierups met de inzet van parasiterende aaltjes en door het wegzuigen van nesten. De bestrijding met aaltjes blijkt onbedoeld ook andere rupsen (en dus andere vlinders) te doden.

Waarschuwingsborden
Rijkswaterstaat plaatst waarschuwingsborden langs de fietspaden bij het Amsterdam-Rijnkanaal waar de eikenprocessierups aanwezig is langs bovengenoemde vaarwegen. Eventueel kunt u kiezen voor een andere route.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren