Echtpaar opgelicht via WhatsApp, dader maakt 2.000 euro buit in Nieuwegein

Een echtpaar uit het Zuid-Limburgse Vaals is onlangs slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude. Vervolgens wordt veel geld gepind in Nieuwegein. Dat gebeurde bij de Rabobank nabij winkelcentrum Cityplaza.

Appje van ‘zoon’
De man en vrouw ontvangen een appje, zogenaamd van hun zoon, dat hij een nieuw nummer heeft. Hij vraagt om hulp. Hij moet een rekening betalen voor een laptop maar heeft het geld niet. Of papa en mama even willen voorschieten. Omdat ze weten dat hun kleindochter een laptop cadeau zou krijgen, geloven ze het. Het app-gesprek gaat verder, de zoon geeft instructies over hoe de betaling moet worden voldaan.

Argwaan
Al gaande het appen, krijgt het echtpaar toch argwaan. Ze vragen of hij niet even kan bellen en laten weten dat ze het een gek verhaal vinden, maar de oplichter aan de andere kant weerlegt alles en krijgt hen zover dat ze de betaling doen; ruim 2000 euro maken ze over.

Pinnen
Nog geen tien minuten laten wordt het geld opgenomen, bij een pinautomaat aan de Schakelstede in Nieuwegein. Daar komt de pinner haarscherp in beeld. Hoe hij aan de pas is gekomen, is nog niet helemaal duidelijk. Gelukkig laten de beelden niets aan de verbeelding over.

Tips?
Deze man móet herkend worden. Aan de beelden zal het niet liggen. Herkent u hem? Geef het door via één van de tipnummers. 0800-6070 of anoniem 0800-7000.

De verdachte man die aan het pinnen is en de buit binnenhaalt

VORMEN VAN OPLICHTING EN FRAUDE
Tegenwoordig zijn valse mails of telefoontjes erg moeilijk te herkennen. Oplichters of fraudeurs gebruiken steeds vaker een valse identiteit. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het betrouwbare imago van organisaties als banken en telecomproviders.

Door de vele vormen van oplichting en de verschillende trucs die hierbij worden gebruikt, is het allereerst belangrijk te achterhalen van welke vorm van oplichting of fraude je slachtoffer bent.

Een veelvoorkomende vorm van internetfraude is phishing, waarbij via e-mail wordt geprobeerd om je bankgegevens los te krijgen. Naast phishing kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met spoofing, WhatsApp-fraude, oplichting via Marktplaats, telecomfraude, spookfacturen en identiteitsfraude.
Voor meer informatie over de verschillende vormen van oplichting en fraude kun je ook terecht op de website van de Fraudehelpdesk of via 088-7867372.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk