Duurzame verlichting op tramhaltes

Zuinig in gebruik en met een lange levensduur. Zo wordt de LED verlichting op alle haltes langs de trambaan in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. In opdracht van de provincie Utrecht wordt deze zomer de laatste hand gelegd aan de introductie van duurzame halteverlichting.

Met een proefopstelling bij tramhalte Batau-Noord zijn er in 2016 verschillende typen duurzame verlichting getest. Daarbij is niet alleen gekeken naar het technische resultaat, maar vooral ook naar de beleving door de reizigers. De verlichting moet er immers aan bijdragen dat zij zich in de avonduren op de haltes veilig voelen. Bovendien moet het licht heldere beelden opleveren voor de camerabewaking van de haltes vanuit de verkeerscentrale op de remise in Nieuwegein.

Goed voor milieu en de portemonnee
Uiteindelijk is de keuze gevallen op moderne LED-verlichting die in 242 armaturen op alle 23 haltes langs de trambaan wordt ingebouwd. De vervanging levert een energiebesparing op van 77 procent, bijna 90.000 kWh per jaar. Goed nieuws ook voor de onderhoudskosten die jaarlijks omlaag gaan met ruim 10.000 euro. Wat het milieu betreft: met deze LED verlichting gaat de uitstoot van CO2 voor halteverlichting naar beneden met ruim 53 ton. Dit staat gelijk aan vijf lange afstandsvluchten van Nederland naar Indonesië.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren