Duurzaamheidsmarkt 2017: Doe één ding anders

Zondag 21 mei is het weer zo ver, dan is weer het tijd voor de jaarlijkse Duurzaamheidsmarkt! Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons leven. Samen Duurzaam Nieuwegein draagt daar graag aan bij door het verbinden van verschillende duurzame initiatieven uit de regio en organiseert mede daarom ook dit jaar weer deze markt, om het publiek bekend te maken met allerlei milieubesparende mogelijkheden. Samen maken we de wereld een stukje groener! De Duurzaamheidsmarkt vindt plaats in het Natuurkwartier aan Geinoord 9 en duurt van 11.00 uur tot 16.30 uur.

De markt is geschikt voor jong en oud, zo zijn er stands te vinden omtrent het thema lifestyle, accessoires, maar ook over hoe je energie kan besparen of zelf op kan wekken. Voor de kinderen worden er ook een hoop activiteiten georganiseerd, zo kun je je eigen bloem maken die danst op zonne-energie, je eigen kunstwerk maken, plantaardige kaas proeven en nog veel meer.

Het thema van dit jaar is ‘Doe één ding anders’, de standhouders willen iedereen inspireren door met kleine aanpassingen het leven een stukje milieuvriendelijker te maken. Tijdens de markt vind je bij elke kraam dan ook tips en tricks voor een groener leven.

Boven onze reportage van afgelopen jaar.

Groen vervoer
Fietsen is groen vervoer bij uitstek! Tijdens de markt presenteren zowel de Fietsersbond als Nieuwegein Fietst zich om Nieuwegein en omstreken meer aan het fietsen te krijgen. Want naast dat fietsen erg goed voor het milieu is, is het natuurlijk ook erg gezond. De fietsersbond wil je met deze markt één tip meegeven: doe eens wat vaker boodschappen op de fiets. Het scheelt zoeken naar een parkeerplaats bij de supermarkt, je krijgt je dagelijkse stukje beweging, met een beetje geluk spaar je jezelf nog parkeerkosten uit en het scheelt ook een hoop uitstoot van uitlaatgassen. Al met al geen reden om níet op de fiets te gaan, toch? Tijdens de markt kom je verder bij deze standhouders ook nog veel te weten.

Groene Energie
Uiteraard vind je op een markt over duurzaamheid ook veel stands over energiebesparing, isolatie en energie opwekken. Zo staat Dakjewel op de markt om gedeelde zonnepanelen op grote daken te promoten, voor als je bijvoorbeeld wel zonnepanelen wil hebben maar zelf geen geschikt dak hebt. Ook als eigenaar van een groot dak kun je bij Dakjewel terecht. Een ander initiatief wat groene energie in de regio wil promoten is Rijne-Energie, zij staan op de markt met een stand over hun bewonersinitiatief om schone energie op te wekken in Rijnenburg. Ook Energie-N is een lokaal initiatief. Energie-N is een groep betrokken Nieuwegeiners die op basis van eigen ervaring mede-Nieuwegeiners willen helpen bij het verduurzamen van hun woning. Zij kennen de weg naar benodigde instanties en financieringsmogelijkheden en willen je hier graag meer over vertellen bij hun stand. Op het gebied van energie is ook Vandebron van de partij, een aanbieder van lokale, groene stroom. Naast over energie opwekken of afnemen, gaat het op de markt ook over energie besparen. Rondomdom is een mobiel servicepunt met een elektrische bus, van waaruit oprichter Rento Hermanns advies geeft over energiebesparing en milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Groen Doen
Niet alleen kun je groen bezig zijn door de spullen die je koopt of het eten wat je eet, maar natuurlijk ook door wat je doet! De fiets pakken is al een heel goed begin, maar wat als je nu een lekke band krijgt?

Bij Repair Café kun je tijdens de Duurzaamheidsmarkt een bandenplakcursus volgen. Dit voorkomt niet alleen dat je lang met pech langs de weg stil komt te staan, maar bespaart je ook een hoop geld omdat je voortaan niet meer voor een lekke band langs de fietsenmaker hoeft. Bij Repair Café kun je op elke eerste zaterdag van de maand tussen 14:00 uur en 17:00 uur langs komen op Geinoord 9 met je kapotte spullen, om ze zo een nieuw leven in te blazen.

Een andere doe-actie komt tijdens de markt van Groen-Links: zij zullen om 14:00 uur bekend maken wie het Groene Lintje mag ontvangen! Het Groene Lintje is bestemd voor inwoners, organisaties of bedrijven die zich op vrijwillige en onderscheidende wijze inzetten voor het behoud en verbetering van de natuur, een gezond milieu en duurzaamheid.

Groene spullen
Op de Duurzaamheidsmarkt zijn er ook meerdere stands die duurzame spullen aanbieden, of waar je zelf iets in elkaar kan knutselen. Zo verkoopt Werkgroep Rundu houtsnijwerk en kun je bij hun stand ook je eigen geit of Afrikaans geïnspireerde kunstwerk boetseren. Werkgroep Rundu wil zich ook vooral richten op het geven van informatie aan de inwoners van Nieuwegein over Namibië in het algemeen en de stad Rundu in het bijzonder.

Een andere standhouder met groene spullen is De Vliegende Hollander. De  Vliegende Hollander is een webshop met haakpatronen, gehaakte knuffels en accessoires, en die laatste twee zijn geheel zijn gemaakt met gerecycled materiaal. Het materiaal is afkomstig van andere handwerkers die een bolletje wol over hadden, uit elkaar gehaalde kledingstukken en stoffen. Op die manier wordt er niets weggegooid en krijgen oude materialen een nieuw leven ingeblazen, wat weer super is voor het milieu! Heb je een bol wol over? Lever deze dan in bij de stand van De Vliegende Hollander en krijg er gratis haakpatronen voor terug.

Groen Eten
Nieuw op de Duurzaamheidsmarkt zijn meerdere stands die gefocust zijn op groen eten. Want wist je dat je door iets kleins te veranderen aan wat je eet, je al heel veel verandert voor het milieu? Als je 1 biefstuk eet, kost dat bijvoorbeeld in totaal 3000 liter water om ervoor te zorgen dat dat biefstukje bij jou op je bord belandt. Zonde van al dat water, toch?

Bij Even geen vlees veel leren over de impact van het eten van vlees of zuivel op ons milieu en wat je daaraan kan doen, en daarna kun je meteen doorlopen naar Charly’s All is Fair om daar verschillende kazen te proeven. Deze kazen zijn erg bijzonder, ze zijn namelijk helemaal gemaakt van planten! Kan jij raden van welke planten ze precies gemaakt zijn?

Daarnaast staan er nog stands van biologische supermarkt Ekoplaza en Vmarkt, een online vegan webshop. Maak je eigen mayo bij Vmarkt, Ekoplaza staat met een rad van fortuin waar je altijd prijs hebt! Laat je inspireren door de plantaardige keuken.

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren