Katern

Duurzaam groen in City West: aanleg twee opkweekvelden voor bomen

Op de parkeerplaats van City West komen twee opkweekvelden voor bomen. Hier krijgen ongeveer 40 jonge bomen de tijd om te groeien, voordat ze later een definitieve plek in City krijgen. Wethouder Hans Adriani plantte vrijdag 16 april de eerste boom. De velden komen voor de woongebouwen Luifelstede/Hagestede en zijn de aanzet om City op een duurzame manier groener te maken.

De opkweekvelden zijn onderdeel van de tijdelijke inrichting van City West, die in cocreatie met omwonenden is ontwikkeld. Er wordt daar de komende jaren namelijk flink gebouwd. Er komen in West een nieuw modern knooppunt voor tram en bus, met nieuwe woningen en goede loop- en fietsroutes. De opkweekvelden komen daarom voor de woonappartementen van de Luifelstede en Hagestede. Zo kunnen de bewoners tijdens de werkzaamheden uitkijken op de bomen.

Wethouder Hans Adriani: “De opkweekvelden staan hier tijdelijk. Dat lijkt niet duurzaam, maar toch is dat juist wel het geval. Als er straks woningen worden gebouwd op de huidige parkeerplaats worden de bomen verplant. Ze krijgen dan een plek langs de trambaan. Ze kunnen in het opkweekveld groeien en alvast wennen aan de grond, zodat ze na verplanting snel doorgroeien. De bomen zijn nu nog klein en makkelijk te vervoeren. Dat spaart later vrachtwagenritten voor grote bomen uit.”

Buurtbewoners hebben aangegeven kleur- en vormvariatie in de bomen te willen, daarom is gekozen voor drie verschillende boomsoorten. Dat is daarnaast goed voor de biodiversiteit. Het gaat om twee soorten smalle zilverlindes en een wilgbladige eik. De opkweekvelden verdwijnen weer als er nieuwe woningen op City West gebouwd worden.

Foto: Jan Buteijn. ‘Wethouder Hans Adriani plant de eerste boom in het opkweekveld’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk