Dubbelgebakken walnoten & rozijnenkoekjes

Heb ik me nu toch een “kek” boekje voor mijn verjaardag gekregen, “500 Koekjes” door Philippa Vanstone. De leuke recepten met daarbij de uiterst smakelijke foto’s doen je spontaan je “ik moet op mijn lijn letten-principes” in de kast achter je bakbenodigdheden schuiven en meteen aan de slag gaan met bloem, bakpoeder, nootjes en rozijnen.
In dit boekje staan naast de klassieke koekjesrecepten onder andere ook recepten voor gezonde koekjes, dessertkoekjes, feestkoekjes, koekjes voor kinderen en koekjes voor een speciaal dieet. Hierbij het recept voor koekjes uit de categorie “Hartige koekjes en crackers”. Nodig voor 36 stuks
50 g boter
3 eieren (biologisch of vrije uitloop)
150 g bloem
½ theelepel bakpoeder
50 g walnoten, gemalen (gepelde walnoten, zakje 200 g, Lidl)
50 g maïsmeel (Toko of Natuurvoedingskraam op markt)
150 g rozijnen
75 g walnoten, gehakt (gepelde walnoten, zakje 200 g, Lidl) Verwarm de oven voor tot 175°C.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier, gebruik een permanent bakvel of vet de bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Klop in een beslagkom de boter en de eieren door elkaar.
Voeg bloem, bakpoeder, gemalen walnoten en het maïsmeel toe en roer alles tot een gladde massa.
Roer de rozijnen en gehakte walnoten erdoor tot het een glad deeg is.
Verdeel het deeg in twee porties.
Vorm van beide porties een 25 cm lange rol van 5 cm doorsnede, druk de rol iets platter.
Leg de rollen op een bakplaat en bak ze in 20 minuten tot ze goudbruin en droog zijn.
Neem ze uit de oven, leg ze op een snijplank en snij ze met een kartelmes in plakken van ½ tot 1 cm dik.
Verdeel ze over de bakplaten en bak ze nog eens 10 tot 15 minuten.
Keer ze om en bak ze weer 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Haal de bakplaten uit de oven en laat de koekjes afkoelen.
In een goed gesloten trommel zijn ze enkele weken te bewaren.
Deze koekjes zijn lekker bij kaas of naturel als hapje op de late avond.

Bereidingstijd ca. 20 minuten
Oventijd ca. 50 minuten
Bron: “500 Koekjes” door Philippa Vanstone, Veltman Uitgevers Tip
Heb je nog ergens zo’n ouderwetse hand-gehaktmolen liggen? Deze is ideaal om noten te malen. Weetje
Bij de oude Grieken stond de walnotenboom symbool voor de wijsheid. Door het Christendom werd hij juist gezien als een boom van de duivel die macht en wellust zou symboliseren.
De eigenlijke naam van de Walnoot is Okkernoot (Juglans regia) die eigenlijk geen noot is maar een steenvrucht. Walnoten zijn zeer rijk aan alfa-linoleenzuur en cis-linolzuur en zijn erg gezond, omdat ze een belangrijk bijdrage leveren aan het flexibel en elastisch houden van de aderen. Walnotenhout is erg geliefd in de meubelmakerij omdat het zo makkelijk is te bewerken. In de wapenindustrie maakt(e) men er geweerkolven van en in de vliegtuigindustrie werd het gebruikt voor propellers. Nu nog worden de fijngemalen notendoppen daar als polijstmiddel gebruikt en past de NASA dit als isolatiemateriaal toe in raketten om deze tegen hoge temperaturen te beschermen. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk