Druk op families door bezoekverbod ZorgSpectrum-locaties

Het besluit dat het Kabinet nam om alle verpleeghuizen te sluiten, kwam afgelopen week niet onverwachts. Toch was het voor ZorgSpectrum een moeilijk moment om donderdagavond 19 maart 2020 de deuren voor bezoekers te sluiten. Een moeilijk moment niet alleen voor de zorgorganisatie, maar ook voor de families van de mensen die in de diverse zorgcentra verblijven. Deze onzekerheid geeft iedereen meer spanning.

In Nieuwegein zijn de locaties De Geinsche Hof, Verzorgingshuis Vreeswijk en de gesloten woonvorm De Dichter gesloten voor bezoek. Al eerder op zondag 15 maart jl. nam ZorgSpectrum het besluit om slechts één bezoeker per cliënt per dag toe te laten. Hiermee nam zij aangescherpte maatregelen om het risico op besmetting van kwetsbare ouderen met het Coronavirus te beperken. Bestuurder Vivian Broex van ZorgSpectrum: “Dat deze maatregel genomen moest worden, is verdrietig. Toch beseffen wij dat het de enige juiste maatregel is.”

Sociaal isolement
Broex: “In deze onzekere tijd is de grootste uitdaging dat we mogelijkheden bedenken waarop cliënten en hun mantelzorgers met elkaar in contact kunnen blijven. Hierbij kunnen we denken aan bellen, whatsappen en beeldbellen. Dit weekend worden er extra tablets verspreid op de woningen en we kijken of we op vaste momenten contact kunnen maken met familie. Ook het maken van tekeningen, het schrijven van kaartjes en persoonlijke berichten zijn welkom. Maar er zijn vast ook nog vele andere mogelijkheden vandaag de dag. Het is onze uitdaging om ook gedurende deze onzekere tijd andere vormen te vinden om met elkaar in contact te blijven. ZorgSpectrum heeft een ‘omdenk-team’ samengesteld, zodat alle mogelijkheden worden verkend. Zij kijken naar creatieve oplossingen voor cliënten en mantelzorgers, anderzijds onderzoeken zij ook mogelijkheden om de huidige zorgprofessionals in deze periode te ondersteunen. Alle ideeën hiervoor zijn welkom. Via de website kunnen mensen hun ideeën achterlaten.”

Actie familie en mantelzorgers
Marianne Henderik: ‘Onze (schoon)moeder verblijft sinds twee weken in Verzorgingshuis Vreeswijk. Voor zichzelf zorgen ging steeds slechter en ook raakt ze steeds meer in de war. Zo’n verhuizing is dan heel wat. Niet al je vertrouwde spullen kunnen mee en alle gewoontes in zo’n huis zijn anders dan dat je gewend bent. Maar wat een fantastisch personeel daar. Ze kwam terecht in een warm bad er wordt liefdevol met ons meegedacht en dat maakt ook voor ons alles makkelijker. Tot donderdagavond het bericht kwam dat we niet meer naar haar toe mogen. Natuurlijk begrijpen we dat maar wat ontzettend lastig dat we haar nu niet meer kunnen helpen wennen.’

‘Vanochtend mocht ik bij de deur de was afgeven en stond daar met andere mensen die dat ook deden. Tussen de was kleine cadeautjes voor oma en ik heb samen met de andere mantelzorgers gehuild (met 2 meter afstand). Ook toen weer, wat een lief personeel die dan de was ophalen en afgeven. Voor hen zonder ons als mantelzorger nog eens extra druk en heel veel meer werk. Ze doen het fantastisch! Vanmiddag hebben we onder haar raam met stoepkrijt ‘we komen er door’ geschreven. We hebben haar gebeld en het laten zien. Alle oudjes voor het raam, het was prachtig. We komen hier ook door als we het maar met z’n allen doen!’ aldus Marianne.

Applaus voor de zorg
De komende periode is onzeker. Wel staat ons volgens Broex nog een enorme uitdaging te wachten rondom de medewerkers van ZorgSpectrum. “Hoe de besmetting van het virus zich ontwikkelt weten we niet. Het is spannend en we hebben elkaar keihard nodig. Mijn allergrootste zorg op dit moment is dat we onvoldoende beschermingsmiddelen hebben. Dit is onvoorstelbaar, maar wel de realiteit. We zijn in gesprek op regionaal en landelijk niveau. Daarnaast is het van belang dat we elkaar weten te vinden in deze periode en elkaar ondersteunen. We doen er alles aan om ook de huidige zorgmedewerkers te ondersteunen. Er zijn veel oud collega’s met een zorgachtergrond of mensen die ooit in de zorg hebben gewerkt, die ons willen helpen. Ik ben daar heel dankbaar voor.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren