Drie manieren om bij te dragen aan een duurzamer Nieuwegein

Op 21 mei vond alweer de twaalfde editie van de Duurzaamheidsmarkt plaats. Dit is slechts één van de vele initiatieven die genomen worden om van Nieuwegein een milieuvriendelijkere plek te maken. Nieuwegein moet in 2040 klimaatneutraal zijn, vindt de gemeente. Ook zelf kunt u veel doen om onze regio te helpen ‘verduurzamen’; met grote, maar ook met kleine acties.

Een elektrische auto aanschaffen
De gemeente Nieuwegein wil elektrisch rijden graag stimuleren. De afgelopen jaren zijn er dan ook steeds meer laadpalen geplaatst in de regio. Onlangs publiceerde adviesbureau Over Morgen de Benchmark Elektrisch Rijden 2017.

Het adviesbureau vergeleek Nederlandse gemeentes met elkaar, door prognoses over de vraag naar elektrische auto’s naast gegevens over openbaar beschikbare laadnetwerken te leggen. Nieuwegein blijkt op dit gebied goed te scoren: onze gemeente staat in de landelijke ranglijst op de tiende plaats en in de provinciale ranglijst op de tweede plaats. Overweegt u een elektrische auto aan te schaffen? Op de website van de gemeente vindt u meer informatie over elektrisch rijden in Nieuwegein. Mocht u voor een tweedehands elektrische auto willen gaan, dan kunnen de tips op Autotrader.nl goed van pas komen.

Kapotte spullen naar het Repair Café brengen
Natuurlijk kunt u ook met kleinere acties bijdragen aan een duurzamer Nieuwegein. Gooi bijvoorbeeld spullen die stuk zijn niet meteen weg, maar neem ze mee naar het Repair Café. Repair Café’s zijn bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Tijdens deze bijeenkomsten zijn vrijwilligers aanwezig, die u kunnen helpen met het repareren van bijvoorbeeld kleding, elektrische apparatuur of speelgoed.

Repair Café’s zijn erop gericht om spullen langer bruikbaar te maken en om mensen op een andere manier naar spullen te laten kijken, maar ook om waardevolle kennis over te dragen en om mensen die anders misschien aan de kant staan weer mee te laten doen. Het concept komt van de Nederlandse Martine Postma, maar inmiddels is haar initiatief uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Het Repair Café Nieuwegein vindt elke eerste zaterdag van de maand plaats (behalve in juli en augustus) in het Milieu Educatie Centrum.

Actief worden bij Samen Duurzaam Nieuwegein
Samen Duurzaam Nieuwegein is ontstaan in 2012, toen een aantal initiatieven op het gebied van duurzaamheid samen kwamen. Zo gaven destijds bijna 150 inwoners in een enquête aan dat zij, samen met andere inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeente, een actieve bijdrage wilden leveren aan een duurzamer Nieuwegein. Naar aanleiding hiervan werd een eerste bijeenkomst gehouden in het Milieu Educatie Centrum in het Natuurkwartier.

De groep die deze avond organiseerde werd de eerste kerngroep van SDN. Inmiddels heeft SDN al veel activiteiten georganiseerd, waaronder een fietstocht langs duurzame huizen en de eerder genoemde Duurzaamheidsmarkt. Wilt u zelf een steentje bijdragen aan de initiatieven van SDN? Er worden regelmatig vrijwilligers gezocht. Momenteel is SDN op zoek naar mensen die kunnen helpen met PR-werkzaamheden, zoals het maken van posters en het schrijven van persberichten. Meer informatie vindt u op de website van SDN.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren