Dorpskerk Jutphaas vernieuwd

Midden in het voormalige dorp Jutphaas staat de bijna tweehonderd jaar oude Dorpskerk. Het interieur van deze karakteristieke kerk en het ernaast gelegen verenigingsgebouw is in de afgelopen maanden geheel vernieuwd en aangepast aan de behoeften van deze tijd. In het weekend van 11 en 12 februari wordt de vernieuwde kerk weer in gebruik genomen.

Tot eind 2015 gebruikte de Protestantse Gemeente Nieuwegein-Noord (PGNN) twee kerkgebouwen: naast de Dorpskerk ook het kerkgebouw De Bron aan de Buizerdlaan. Omdat besloten werd alleen nog gebruik te maken van de Dorpskerk, was renovatie noodzakelijk.

Het doel van de renovatie was tweeledig. Ten eerste waren onderdelen aan vervanging toe. Zo is de houten vloer in de kerkzaal –  uit de jaren vijftig van de vorige eeuw – vervangen door een tegelvloer. Ten tweede is er behoefte om de kerkzaal en de het verenigingsgebouw ‘t Geinlicht niet alleen op zondag, maar ook op andere dagen meer te kunnen gebruiken en te verhuren. Daartoe zijn onder meer de houten banken in de kerk vervangen door stoelen en is het verenigingsgebouw uitgebreid met nieuwe ruimten. Uiteraard is dat allemaal gebeurd in overeenstemming met het historische en beeldbepalende karakter van de Dorpskerk. De kerk en het verenigingsgebouw zijn nu goed toegankelijk voor rolstoelen. Het licht door de ramen aan de zuidzijde van kerk worden gefilterd door zogenaamde ‘gordijnkunst’: de moderne versie in textiel van glas-in-lood.

De huidige Dorpskerk is in gebruik sinds 1820. Daarvoor gebruikte de Hervormde geloofsgemeenschap een kerkgebouw aan het Kerkveld, verderop aan de Nedereindseweg. Toen dat gebouw niet meer voldeed werd gekozen voor de huidige plaats vlakbij het Merwedekanaal. Dat was namelijk meer in het centrum van Jutphaas en de Nedereindsweg was ter plekke inmiddels bestraat.

De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk – thans samengegaan in de Protestantse Gemeente – hebben dus een lange geschiedenis in Nieuwegein. Het is een levendige gemeente met veel activiteiten en veel aandacht voor geloofsbeleving, voor elkaar en voor de wereld om ons heen. Jaarlijks organiseert PGNN samen met andere kerken in Nieuwegein een grootst opgezette kerstpakkettenactie ten behoeve van mensen die het financieel moeilijk hebben. Daarnaast is er hulp aan de voedselbank.

De PGNN heeft in de afgelopen maanden gastvrij gebruik gemaakt van de Emmauskerk. Op zaterdag 11 februari is er een openingsdienst voor genodigden. Vanaf zondag 12 februari is de kerk weer voor iedereen toegankelijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk