Documentaire ‘Een Drijvend Verleden’ en oorlogsverhalen van Vreeswijkse/Jutphase schippersfamilies

Op initiatief van het 4–5 mei-comité haalden inwoners van Vreeswijk het afgelopen jaar oorlogsverhalen van Nieuwegeinse schippers ‘boven water’, om aan de vergetelheid te onttrekken. Documentairemaker Klaas Wijbenga bracht een aantal van deze Vreeswijkers voor het voetlicht. In zijn film ‘Een Drijvend Verleden’ –  belevenissen van schippers in WO II – komen ooggetuigen van belevenissen rondom de scheepvaart aan het woord. Zij brengen een deel van de Vreeswijkse en Jutphase historie met deze bijzondere insteek tot leven. Op 21 april beleefde Een Drijvend Verleden de première bij Fort Vreeswijk.

De documentaire is geproduceerd door Monique de Beer en Henny Monrooij in opdracht van het 4-5 mei-comité Nieuwegein en samengesteld door Klaas Wijbenga. De research was in handen van Rina Copier en Jan Monster. Adviseur was Ad van Liempt.

De documentaire is vanaf 7 mei te zien bij de Museumwerf in de projectie-nis van de Expositieruimte. Van Klaas Wijbenga zijn in het Bezoekerscentrum van de Museumwerf ook andere documentaires te zien over Vreeswijk en de oude binnenvaart.

Vreeswijkse oorlogsverhalen
De toen nog jonge Go van Hoeven – Zwitink en Rini Valkenburg en hun schippersfamilies maakten de oorlog in Vreeswijk mee. Zij herinneren deze periode nog als de dag van gisteren.. Op ons verzoek beschreven zij hun belevenissen. Hun verhalen met foto’s zijn te lezen en te zien in de Exporuimte op levensgrote banieren.

Naast deze verhalen staat ook het complete oorlogsverhaal, inclusief foto’s beschreven van de coaster Gretha van de Jutphase familie Kruyt. Het verhaal is samengesteld door Jaap Boersema.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren