Dijkleger oefent donderdag 18 oktober op Lekdijk

Op donderdag 18 oktober komen zo’n vijfendertig medewerkers van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in actie voor een oefening van het dijkleger. Zij inspecteren de Lekdijk van Nieuwegein tot net voorbij Wijk bij Duurstede. Uitvalsbasis voor deze oefening is de calamiteitencontainer van het waterschap die geplaatst wordt bij de loods in Wijk bij Duurstede.

De leden van het dijkleger zijn te herkennen aan hun felgekleurde hesjes. Zij inspecteren in ploegen van twee, ieder 2,5 km van de Lekdijk van Nieuwegein tot net voorbij Wijk bij Duurstede. Daarbij voeren zij dijkinspecties uit door het herkennen, registreren en melden van allerlei zaken die met de veiligheid van de dijk bij hoogwater te maken hebben, zoals bijvoorbeeld het optreden van kwel en de aanwezigheid van wellen en drijfhout. Ook maken zij een inschatting of het nodig is de dijkpost daarover te informeren.

Het dijkleger van De Stichtse Rijnlanden bestaat uit mensen, die normaal een kantoorfunctie hebben of muskusrattenvanger zijn. In tijden van calamiteiten worden ze ingeschakeld om de dijken te inspecteren. Dat kan zijn bij hoogwater, maar ook bij extreme droogte, als er scheuren in de dijken kunnen komen. Het dijkleger van De Stichtse Rijnlanden oefent minimaal tweemaal per jaar in het veld. De laatste oefening was op 16 april 2012.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk