Dialoogmiddag rondom begrafenisrituelen

Op vrijdag 25 november aanstaande van 13.30 uur tot 15.30 uur organiseert Vivirás samen met Full Colour Café van MOvactor een dialoogmiddag rondom begrafenisrituelen uit diverse culturen en religies. Deze middag vindt plaats in Buurtplein Doorslag aan de Parelduiker 13 in Nieuwegein. Er wordt een eigen bijdrage aan de deur gevraagd van € 1,00 (inclusief thee of koffie en hapje).

Aan de hand van enkele korte presentaties van die rituelen gaan we in groepjes in dialoog over ervaringen en wensen m.b.t. sterven en uitvaart. De bedoeling is om een zo breed mogelijke groep te creëren, om zo een diverse, inspirerende uitwisseling tot stand te brengen. Door mensen met elkaar in gesprek te (laten) brengen ontstaan nieuwe verbindingen en inzichten die mogelijk leiden tot het zetten van concrete stappen. De gespreksleiding ligt in handen van Elisabeth van Windt, geestelijk verzorger en ervaringsdeskundige m.b.t. rouw.

Deze middag wordt georganiseerd in het kader van de landelijke dialoog ‘Van Betekenis tot het Einde.’ ‘Van Betekenis tot het Einde’ wil het opener en bewuster omgaan met sterven en dood stimuleren. Hierdoor ontstaat er meer begrip voor elkaar en kunnen mensen beter antwoord geven op de vraag wat voor hen van betekenis is bij het levenseinde, wat dat eventueel betekent voor hun keuzen en hoe zij zelf van betekenis kunnen zijn bij de laatste levensfase van anderen. In andere woorden: doordat mensen bewust zijn dat ze zelf invulling kunnen geven aan de laatste levensfase en hun dierbare daarvan op de hoogte kunnen stellen, is voor zowel de stervende als de naasten minder handelingsverlegenheid, meer eigen regie en de mogelijkheid voor naasten om van betekenis te zijn voor de stervende.

Een dialoog verschilt van een debat door zijn wezenlijk andere opzet en doelstelling: het luisteren naar en spreken met elkaar staat centraal en is gericht op het elkaar leren kennen en het maken van contact. Verschillen en overeenkomsten worden weliswaar onderkend, maar de dialoog is vooral gericht op de ontmoeting zelf en het openstellen voor elkaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk