Derde Veteranenlezing Nieuwegein

Dr. Manon Andres van de Nederlandse Defensie Academie spreekt zaterdag 5 mei in het nieuwe stadshuis van Nieuwegein de derde Veteranenlezing uit. Het onderwerp van deze lezing is ‘Het Thuisfront.’ Bijzonder is dit jaar dat na afloop van de lezing de Nieuwegeinse veteraan Royan van Velse het eerste exemplaar van zijn boek met herinneringen aan zijn uitzendingen in dienst van het Nederlands leger, zal overhandigen aan burgemeester Frans Backhuijs.

De Veteranenlezing in het Stadshuis vindt plaats onmiddellijk na de ontsteking van het bevrijdingsvuur om 11.00 uur voor het Stadshuis in Nieuwegein. De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk.

De Veteranenlezing wordt elkaar georganiseerd door de stichting 5 mei Nieuwegein om daarmee de mannen en vrouwen uit Nieuwegein te eren die in diverse krijgsmachtonderdelen op verschillende plekken in de wereld hun leven in de waagschaal gesteld in de strijd voor vrede, veiligheid en democratie. De eerste lezing werd uitgesproken door televisiemaker en historicus Ad van Liempt. Vorig jaar was de beurt aan David Barnouw van het NIOD.

Alleen al in Nieuwegein wonen ruim 300 mensen, die met recht en ere de titel veteraan mogen dragen. De oudsten zijn inmiddels ver in de tachtig. De jongsten zijn nog maar net twintig. De stichting 5 mei Nieuwegein wil met de lezing op een bijzondere manier aandacht vragen voor de veteranen en hen op een speciale manier een eerbetoon doen toekomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk