DENK wil ontslag voor Nieuwegeinse ambtenaar Henk van Deún

Farid Azarkan en Selçuk Öztürk van DENK willen dat de Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deún ontslagen wordt bij de gemeente Nieuwegein. Dit naar aanleiding van zijn eerdere uitspraak over het afbranden van de ULU-moskee in de Utrechtse wijk Lombok. Van Deún liet twee weken geleden weten dat hij het liefst zag dat deze moskee zou afbranden.

Van Deún werkt bij de Sociale Recherche in Nieuwegein en geeft daar de dagelijkse leiding. Ook coördineert van Deún de werkzaamheden van de unit P&O bij de gemeente Nieuwegein. Van Déun: ‘Mijn belangrijkste opdracht; de toekomst visie op HRM, de rechtspositie op orde brengen en het strategisch personeelsbeleid vormgeven met speciale aandacht voor de oudere werknemers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast blijf ik de werkzaamheden van de Sociale Recherche coordineren. Fraude mag immers nooit lonen!…’

Ellie Liebregts, gemeentesecretaris van de gemeente Nieuwegein liet eerder onze redactie weten: ‘Iedere ambtenaar mag een politieke nevenfunctie vervullen, zoals lijsttrekker. Wij maken een strikt onderscheid tussen de ambtelijke functie en de politieke rol die een medewerker vervult. Wij gaan niet over de politieke keuzes van ambtenaren, tenzij door die keuze het functioneren van de medewerker in gevaar komt. Individuele personele gevallen bespreken wij niet in de pers.’

Azarkan en Öztürk van DENK willen nu dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) en minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) werk maken van het ontslag. Zij vinden dat de uitspraak van Van Deún niet past ‘binnen de gedragsnormen die gelden voor een persoon die een dienstbetrekking heeft bij de overheid. In schriftelijke vragen aan de ministers: “Deelt u met ons de mening dat de heer Van Deún, vanwege zijn ophitsende uitspraak over een moskee, moet ‘ophoepelen’ bij de Gemeente Nieuwegein? Zo nee, waarom moet hij niet ‘ophoepelen’? Zo ja, wanneer zal hij ‘ophoepelen’?”

Nadat Van Déun zijn uitspraak had gedaan brak op de sociale media een storm van kritiek los op de PVV-Lijsttrekker. Daarna stuurde hij een bericht uit via Twitter waarin hij zijn woorden onhandig noemde en zei dat de PVV niet werkelijk wil dat moskeeën in brand worden gestoken. In een schriftelijke reactie distantieert de politicus zich van zijn eerdere uitspraak. “De PVV wil moskeeën sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden! Geweld kan en mag nooit” aldus van Déun.

One thought on “DENK wil ontslag voor Nieuwegeinse ambtenaar Henk van Deún

  1. John

    Zo erg is die uitspraak niet geweest,en hij heeft zijn woorden teruggetrokken.
    Laat denk maar eens commentaar geven in Turkije.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk