Deelnemende partijen gemeenteraadsverkiezingen bekend

De voorzitter van het Centraal Stembureau in Nieuwegein heeft vandaag (dinsdag 4 februari) tijdens een openbare zitting de namen inclusief lijstnummers bekend gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar.

Burgemeester Frans Backhuijs, de voorzitter van het Centraal Stembureau in Nieuwegein

Ondersteuningsverklaring
Om mee te mogen doen aan de verkiezingen in Nieuwegein (gemeenteraad met minstens 19 en maximaal 37 zetels) moeten twintig inwoners van de stad een zogenoemde ondersteuningsverklaring ondertekenen en inleveren op het Stadshuis. Nieuwegein kent namelijk 33 raadsleden.

Op maandag 31 januari was de kandidaatstelling voor de verkiezing van de gemeenteraad. De partijen moesten die dag hun kandidatenlijsten inleveren. Deze lijsten en de daarbij behorende stukken zijn op 1 februari om 16.00 uur in een besloten zitting van het centraal stembureau onderzocht.

In totaal staan 153 kandidaten op de lijst voor de verkiezingen in Nieuwegein. Het CDA en de PvdA hebben ieder de meeste kandidaten op de lijst: 22. De kleinste partij met 1 kandidaat is ‘Jezus Leeft!’

Beroep
Elke belanghebbende en kiezer kan in beroep gaan tegen een beslissing van het centraal stembureau over de geldigheid van de kandidatenlijsten. Dit kan binnen 4 dagen, bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Kieswet art. I 7). Tegen de nummering van de kandidatenlijsten is geen beroep mogelijk (Algemene wet bestuursrecht art. 8:4).

Twaalf partijen
In Nieuwegein doen twaalf partijen mee aan de verkiezingen waaronder twee nieuwe partijen: De Unie (van Nieuwegein) en Jezus Leeft. De SP in Nieuwegein en Groep Verdam doen niet mee aan de verkiezingen dit jaar. In totaal kunnen 33 raadsleden worden gekozen. Klik hier voor de hele lijst met deelnemers.

Op woensdag 16 maart 2022 zijn er in bijna alle Nederlandse gemeenten verkiezingen voor de gemeenteraad. Net zoals vorig jaar bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, kunt u vanwege Corona, vervroegd stemmen. Op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart is er in elke gemeente al een aantal stemlokalen open. Zo kunt u zelf een moment kiezen waarop het rustiger is in het stemlokaal.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk