Deel renovatie Fort Jutphaas klaar

Een deel van de renovatie van Fort Jutphaas is klaar. Het Fort, gebouwd midden 1800 als eerste fort van de Hollandse Waterlinie, is relatief klein. De geschiedenis is echter groot. Aan het begin van de veertiende eeuw werd, op de plek waar nu Fort Jutphaas staat, het kasteel Plettenburg gebouwd in opdracht van de burggraaf van Utrecht, Gijsbert uten Gooi. Rond 1840 is het in zeer slechte staat en wordt het afgebroken. In 1940 nemen de Duitsers het fort Jutphaas direct in. Ze gebruiken het als zend en ontvangst station ten behoeve van de coördinatie van de Duits vloot, met name de U-boten. De leiding van de eenheid is in handen van groot admiraal Karl Donitz, commandant van de Duitse Kriegsmarine. De latere opvolger (1945) van Hitler.

Na de oorlog wordt het fort gerepareerd, maar aan de voorzijde is nog steeds de enorme betonnen fundatie van de zendmast te zien. In 1959 verkoopt defensie het fort aan jonkheer Calkoen en het krijgt de bestemming wijnkooperij / wijnhandel. Jonkheer Calkoen drijft de wijnhandel 26 jaar en verkoopt het fort in 1973 aan wijnkenner Kortekaas die de wijnhandel tot bloei bracht.

In 2008 na het overlijden van de heer Kortekaas wordt het fort over genomen door Fort Jutphaas BV. De huidige eigenaren zijn de gebroeders Rob en Marco Peek en de heer Rob Rietveld die gezamenlijk het fort een nieuwe (horeca)bestemming geven.

De kelder is omgetoverd in een wijnkelder waar het prettig verblijven is. Wijnfort Jutphaas is een nieuwe evenementenlocatie geschikt voor allerlei activiteiten zoals trouwerijen, vergaderingen, recepties e.d.. De activiteiten zijn te combineren met wijnproeverijen en kookworkshops. Voor de culinaire performance zorgen twee koks Andy Verdonk en Emile Hennink die vast verbonden zijn aan Wijnfort Jutphaas. Zij garanderen hoge kwaliteit en een leerzame kookervaring. De wijnwinkel nog altijd onder leiding van een ervaren vinoloog, is nu uitgebreid met een aantrekkelijke wijnkelder waarin meer dan 400 soorten wijn te vinden is. Vrijdag 8 november houden de eigenaren van 19.00 uur tot 22.00 uur een wijnproeverij in het gerenoveerde fort aan Fort Jutphaas 3 in Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren