De VVD is verheugd dat de Gemeentelijke lasten in Nieuwegein laag blijven

De acceptgiro Gemeentelijke belastingen valt binnenkort bij u op de deurmat. Belasting betalen vind u niet leuk. Als VVD begrijpen we u en zetten wij ons in om de gemeentelijke lasten zo laag als mogelijk te houden. Maar belastingen vormen wel een onderdeel van de financiering van de gemeentelijke dienstverlenende kerntaken waar u als burger op moet kunnen rekenen.

De VVD overtuigde daarom andere partijen van de noodzaak van lage gemeentelijke lasten in combinatie met goede dienstverlening. In het coalitieakkoord en specifieke vervolgafspraken is dat in het zogenaamde belastingplan verankerd.

Daarom ben ik als fractievoorzitter van de VVD zeer tevreden dat de OZB voor het 2e jaar achtereen nominaal gelijk blijft. Er vindt geen verhoging, ook niet met een inflatiecorrectie, plaats. De afvalstoffenheffing valt lager uit door efficiency voordelen vanwege de samenwerking binnen RMN verband waar de VVD vanaf het begin af groot voorstander van was. Ook hier moesten we andere partijen met argumenten overtuigen. Het tarief vormt het bewijs van de juiste keuze destijds. De Hondenbelasting is bij ons afgeschaft en staat bij andere gemeenten qua rechtmatigheid ter discussie vanwege de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. Ook hier liepen wij voorop.

Het consistente lastenbeleid van het college, gesteund door de coalitie onder aanvoering van de VVD heeft er voor gezorgd dat Nieuwegein tot de top 10 van Nederlandse gemeenten behoort met de laagste lokale lasten. We staan op de 8e plaats. Een resultaat om trots op te zijn en… een ingeloste verkiezingsbelofte.

Gedurende deze collegeperiode zijn de totale gemeentelijke lasten nominaal gedaald. Terwijl bijvoorbeeld de dienstverlening rond afvalinzameling is uitgebreid, (papiercontainers en plastic afval). Een gemiddeld gezin heeft een lokale lastendaling van 23 euro gehad deze collegeperiode. De totale lokale lasten dalen met 5-7 Euro per huishouden in 2013. Lokale lastenontwikkeling deze collegeperiode:

    éénpershuishouden meerpersoonshuishouden
    2013 ………….444…………………542
    2012 ………….449…………………549
    2011…………..461…………………560
    2010 ………….454…………………565
    • Als u een hond heeft betaald u 67 euro minder aan hondenbelasting

De VVD blijft zich inzetten voor lage lasten en een overheid die waar voor U belastinggeld levert.

Edwin van Straten
Fractievoorzitter VVD

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk