De Tweede Kamerverkiezingen van 2023

Als de peilingen kloppen dan zijn de verkiezingen van vandaag één van de spannendste die we ooit beleeft hebben. Ook in Nieuwegein zijn de inwoners naar de stembus gegaan. Met nog een klein uurtje te gaan dan zal de exit-poll bekend worden gemaakt. Wie wordt de grootste partij, kunnen we over links of rechts een kabinet formeren. Een ding is duidelijk, het gaat moeilijk worden. Wat is de opkomstpercentage en wat is die in Nieuwegein?

Marijke van Beukering is sinds juni dit jaar burgemeester van Nieuwegein. De gemeente staat erom bekend dat er bij verkiezingen altijd weinig inwoners stemmen. Van Beukering heeft er hard voor gewerkt om dit jaar meer mensen naar de stembus te krijgen. Zo heeft ze kaartjes naar alle achttienjarigen gestuurd, in de hoop dat die ook gaan stemmen.

Om 11.00 uur vanmorgen had 17% van de Nieuwegeinse kiesgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht. Zodra de stembureaus woensdagavond om 21.00 uur sluiten, zullen de stemmen op lijstniveau geteld worden.

In 2021 ging 75,9% van de kiesgerechtigden uit Nieuwegein naar de stembus. Landelijk lag dit percentage toen op 78,7% en dat was al lager dan de landelijke opkomst in 2017: 81,9%.

Gerben Horst

Raadslid Gerben Horst

Grootte stembiljet
Op Twitter (X), wordt veel gesproken over de verkiezingen. Volgens CDA-raadslid Gerben Horst voorzitter op stembureau Wijkersloot, beklagen de kiezers zich over het enorme stembiljet. Kiezers kunnen in Kieskring 8, waar Nieuwegein onder valt, kiezen uit kandidaten van 26 partijen.

Op deze pagina zullen wij onze lezers verder informeren over de uitslag van de Tweedekamer Verkiezingen in Nieuwegein. Pas donderdag wordt er gekeken naar de specifieke kandidaten waarop de stemmen zijn uitgebracht. Dus eerst alles op lijstniveau.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk