De trend van het moment is de kantoortuin

Ga jij graag met de nieuwste trends mee? Ontdek dan meer over de kantoortuin. Het is helemaal hip and happening, de kantoortuin. Iedere start-up of hip bedrijf heeft wel een kantoortuin. Maar wat is precies een kantoortuin en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Je leest het hier.

Wat is een kantoortuin?
Een kantoortuin is een gigantische ruimte waarbij een grote groep collega’s van hetzelfde bedrijf bij elkaar werken. Zonder afscheiding of dergelijke ben je de hele dag in eenzelfde ruimte. Dat heeft zo z’n voor- en nadelen, wij noemen ze voor je op.

Ontstaan kantoortuin
De kantoortuin komt van het duitse Bürolandschaft. Dit is een concept uit 1950 voor de indeling van kantoren. In 1970 stroomde de populariteit van de kantoortuin ook door naar West-Europa. Het idee kwam vanuit de democratisering, wat het vergroten van inspraak in een organisatie weergeeft. Door een kantoortuin zou de communicatie tussen collega’s laagdrempeliger worden, en hiermee de inspraak worden vergroot. Bovendien zou het de productiviteit ten goede komen.

Voordelen kantoortuin
Een kantoortuin als kantoor? Klinkt bij sommige bedrijven als muziek in de oren. Het is allereerst ontzettend overzichtelijk. Je hebt iedereen die je nodig hebt in eenzelfde ruimte. Hiermee wordt een bepaalde ongedwongen sfeer verwezenlijkt. Je kunt namelijk zo naar een collega toelopen wanneer je een vraag hebt, maar ook als je simpelweg even gezellig wilt komen kletsen. Daarnaast zie je dat er vaak geen vaste plekken zijn. Dit zorgt ervoor dat verschillende soorten afdelingen door elkaar gaan zitten, hierdoor leer je de gehele organisatie goed kennen.

Nadelen kantoortuin
Als jij geen ijzersterke concentratieboog hebt, kan een kantoortuin wel echt een uitdaging zijn. Omdat er dus geen afgezonderde ruimtes meer zijn met een kleine hoeveelheid teamleden, kan je ontzettend snel overprikkeld raken. Daarnaast is bij de voordelen genoemd dat het een ongedwongen sfeer veroorzaakt en dat is goed voor de algehele ‘company culture’. Maar dat heeft ook zeker zijn nadelen. Collega’s zullen snel even langs komen om een vraag te stellen, hierdoor wordt je concentratie verbroken.

Daarnaast is er over het algemeen meer geluid van alle collega’s, denk aan het schuiven van stoelen omdat er geen meubelwielen of stoelpoot beschermers onder zitten. Of die ene collega die echt de hele dag belt. Dit kan er allemaal toe leiden dat je uiteindelijk minder werk hebt verricht aan het eind van de dag.

Zou jij goed in een kantoortuin kunnen werken?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk