De toekomst van slimme apparaten: AI, machine learning en blockchain

Slimme technologie is niet langer iets van de toekomst. Steeds meer huizen worden uitgerust met slimme apparaten die het dagelijkse leven eenvoudiger maken. Of het nu gaat om een slimme thermostaat, om slimme verlichting of om slimme beveiligingscamera’s, dergelijke technologie biedt talloze voordelen. In de toekomst zullen deze apparaten nog slimmer worden en gebruikmaken van nieuwe technologieën, bijvoorbeeld de AI-technologie en de blockchaintechnologie.

Wat zijn slimme apparaten?
Het gaat om apparaten die zijn verbonden met het internet en die kunnen worden bediend met behulp van een smartphone, tablet of computer. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat die kan worden geprogrammeerd om de temperatuur in huis automatisch aan te passen. Slimme sloten kunnen dan weer worden geopend en vergrendeld met een smartphone en slimme beveiligingscamera’s geven huiseigenaren de mogelijkheid om hun huis vanaf elke locatie te bewaken. Ze bieden gemak, veiligheid en comfort en ze worden nog altijd populairder.

AI-technologie bij slimme apparaten
Men neemt aan dat de autonomie van slimme apparaten in de toekomst nog verder zal toenemen. De apparaten van de toekomst zullen naar verwachting steeds meer gebruik gaan maken van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Op het gebied van domotica zijn hierbij reeds grote stappen gezet. Deze technologieën maken het voor slimme apparaten mogelijk om autonoom beslissingen te nemen en om zich aan te passen aan de voorkeuren en de behoeften van gebruikers.

AI en machine learning kunnen worden toegepast op sensordata en andere gegevensbronnen om patronen te ontdekken. Op basis van deze gegevens kunnen slimme apparaten zichzelf aanpassen aan de wensen van gebruikers. Zo kunnen slimme thermostaten bijvoorbeeld leren wanneer gebruikers thuis zijn en aan welke temperatuur ze de voorkeur geven, om zo automatisch de temperatuur aan te passen en energie te besparen. Daarnaast kunnen AI en machine learning worden gebruikt om automatisch problemen te detecteren en op te lossen.

Apparaten die zelf inkopen doen
In de toekomst zullen slimme apparaten ook autonoom betalingen kunnen uitvoeren of producten kunnen bestellen. Dit door middel van kunstmatige intelligentie en machine learning. Hierbij wordt gebruikgemaakt van gegevens die zijn verzameld via sensoren en andere bronnen om het gedrag van de gebruiker te analyseren en te voorspellen. Een voorbeeld hiervan is een slimme koelkast. Deze kan bijhouden welke producten er in de koelkast liggen en hoeveel er nog van elk product over is. Wanneer de voorraad bijna op is, kan de koelkast automatisch nieuwe producten bestellen en betalen.

Veiligheid garanderen
Het is wel belangrijk om te beseffen dat deze autonome betalingen en bestellingen alleen kunnen worden uitgevoerd als de gebruiker daarvoor toestemming heeft gegeven en de apparaten correct zijn ingesteld. Het is ook van belang om veiligheidsmaatregelen te treffen. Daarbij kijkt men steeds vaker in de richting van de crypto- en blockchaintechnologie. In het geval van slimme apparaten kunnen cryptomunten als Bitcoin worden gebruikt om betalingen uit te voeren voor automatisch bestelde producten. Bitcoin is een digitale munt die kan worden gekocht via platforms als xbitcoin club.

De slimme apparaten kunnen automatisch cryptomunten verzenden naar de juiste ontvanger zonder de tussenkomst van een menselijke gebruiker. Dit proces kan worden uitgevoerd door middel van smart contracts die de voorwaarden voor de transactie vastleggen en het automatisch uitvoeren. Aanvullend biedt de blockchain-technologie ook voordelen op het gebied van veiligheid en privacy.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk