De tegenbegroting

Ook na een hele spannende wedstrijd van afgelopen zaterdag, gelukkig door onze jongens gewonnen, moet ik me maar eens wijden aan een nieuw stuk. Maar ik moet even kwijt dat ik dinsdagavond wel heb genoten van die Duitsers. Zo een zwakte van een tegenstander blootleggen is klasse!

De beroemde voorjaarsnota komt er aan. De voorjaarsnota zegt u? Ja het is bijna herfst maar toch de voorjaarsnota. In deze nota geeft het college weer wat ze van plan zijn te doen en dan moet u denken aan het bijstellen van de bezuinigingen want extra uitgaven zitten er gewoon niet in in deze moeilijke tijden. Maar daar denken drie oppositiepartijen anders over heb ik begrepen.

Volgens de jongens en die twee meisjes moet het college beter cijferen. Volgens Martin Monrooij moet het college realistisch worden en niet maar klakkeloos bezuinigingen doorvoeren. Roelof de Wild, u weet wel ons puppy, heeft het zelfs over minder bezuinigen op Sport en Groen onderhoud. En een hele mooie: de OZB verhoging kan structureel worden afgeremd! Deze zin vind ik wel heel erg mooi. Hij zegt niet dat er geen verhoging moet komen maar dat het afgeremd dient te worden. Wordt de postbode verteld dat hij langzamer moet lopen en heel traag de brief van de OZB in de bus moet gooien? Of bedoelt hij gewoon: we gaan door met verhogen maar we doen het in een rustiger tempo? Misschien komt er een reactie op!

Herman Troost die denkt zo de hand van de coalitie te pakken te hebben want zij wilden immers met de gehele raad duidelijke keuzes maken en wat het beste voor de stad zou zijn. Nou Herman een nieuwtje voor je: Als je een VVD-er een hand geeft dan wordt er direct gekeken of deze niet te verhandelen is binnen de vrije markt economie. Het zelfde geldt een beetje voor de PvdA en de SP, alleen dan moet je je vingers natellen!!!

Maar ik lees in de media dat de drie partijen denken de raad mee te krijgen maar heren en dames: Jullie hebben geen meerderheid. Vroeger werden er ook weleens alternatieve begrotingen ingediend maar volgens mij hebben die het nooit gehaald. Dus is dit voor de bühne of is dit echt?

Dit wordt de eerste echte krachtmeting met de coalitie, kunnen zij nu al een bres slaan in deze muur van diverse pluimage? En op wie gaan zij hun pijlen richten? Wordt het de PvdA? Dat denk ik persoonlijk niet want ze hebben minstens een wethouder nodig die de boel draaiende kan houden. Of de SP? Misschien maar ik hoor ook geluiden dat het ‘not done’ is om op een hele nieuwe fractievoorzitter en hele nieuwe wethouder te gaan schieten. Dat mag pas na een jaartje of zo als ze de hele cyclus een keer hebben doorlopen. Dus dan de VVD? Dat denk ik eerlijk gezegd ook niet want die hebben een betonnen plaat rondom de wethouder en fractievoorzitter, die trouwens ook nieuw is maar al wel raadslid is geweest. Dus dan blijven er de jongens en meisjes van D66 en GroenLinks over.

De D66 wethouder is ook nieuw maar daar geldt toch even een ander verhaal voor, hij was ook al raadslid en heeft een door de wol geverfde fractievoorzitter achter zich staan. Net als GroenLinks natuurlijk. Maar die twee van GroenLinks zitten niet elke dinsdag aan de college tafel.

Erna Kotkamp zou in ieder geval het stuk over de groenvoorziening moeten omhelzen. Maar hoe doe je dat? Tegen de coalitie ingaan en mee stemmen de oppositie of gedeeltes overnemen. Maar dat moeten ze heel hard aan Peter Snoeren gaan trekken om diverse passages over te nemen.

Hoe staat de rest van de raad tegenover deze tegenbegroting? Ieders belang heeft daarin een reputatie hoog te houden. Gaan ze mee tekenen of heeft Jacqueline er ook een? Dat zou lachen worden mensen in plaats van goed na te denken over de voorliggende begroting en die vervolgens gaan amenderen zelf gaan schrijven want wie schrijft die blijft volgens deze partijen.

Ik ben erg benieuwd wat er 10 juli (morgen dus) gaat gebeuren, een eerste barst of een coalitie die de muren heel houdt? Maar al met al weten wij als burgers niet wat ze daar nou allemaal precies aan het doen zijn. Dames en heren politici kom jullie beloften na en geef openheid van zaken.

Met hartelijke groet

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk