De sleutels voor de nieuwe woonzorglocatie De Kuifmees zijn overhandigd!

De transformatie van kantoorgebouw naar zorglocatie is een feit. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan ZorgSpectrum locatie De Kuifmees in Nieuwegein. Vrijdag 24 september 2021 overhandigde eigenaar Bouwinvest de sleutels aan ZorgSpectrum.

Wie vanaf de A2 Nieuwegein binnenrijdt, ziet de frisse wit/bruine kleuren van het nieuwe pand van zorgorganisatie ZorgSpectrum. Na de bouwvak is de laatste hand gelegd om het gebouw gereed te maken voor oplevering. Johan Gubbens, adviseur bouw en vastgoed bij ZorgSpectrum: “Er is hard gewerkt. De locatie is in bouwkundig opzicht klaar. Voordat we volgende week de eerste bewoners kunnen verwelkomen, moeten we het gebouw nog inrichten met meubilair en de installaties finetunen en afstemmen op de werkprocessen.”

Erwin Drenth, Director Dutch Healthcare Investments, zegt: “In Nederland dreigt de komende tien jaar een tekort van bijna 40% aan plekken voor langdurige zorg. Dat woonzorglocaties als De Kuifmees worden opgeleverd, is dan ook essentieel.”

76 studio’s
ZorgSpectrum locatie De Kuifmees ligt in de Nieuwegeinse wijk Doorslag en biedt een nieuw thuis aan 76 mensen met dementie. De woonstudio’s zijn verdeeld over vijf verdiepingen. Elke verdieping heeft twee huiskamers met aangrenzend balkon en er zijn themaruimtes waar bewoners de dag kunnen doorbrengen. “Bijvoorbeeld lezen in de bibliotheek, timmeren in de creatieve ruimte of muziek beleven in de multimediaruimte; bewoners bepalen zelf de invulling van hun dag”, vertelt manager Zorg en welzijn Monique van Rijn. “En extra fijn is dat de mensen veel bewegingsvrijheid krijgen. Dankzij in te zetten technologie kunnen bewoners door heel het gebouw en de omsloten binnentuin bewegen.”

Verpleeghuis van de toekomst
Zorgtechnologie neemt een belangrijke plek in op De Kuifmees. Monique: “We richten de eerste verdieping in als ‘Verpleeghuis van de Toekomst’, een vorm van verpleeghuiszorg waarbij zorgtechnologie maximale ondersteuning biedt aan cliënten én zorgprofessionals. We werken hierin samen met collega-zorgorganisatie Vecht en IJssel. Er komt een ontwerpstudio waar zorgmedewerkers technische toepassingen evalueren en werken aan nieuwe innovatieve oplossingen. We wisselen ervaringen uit met Vecht en IJssel, zodat er meer en sneller kennis is over wat goed werkt in de praktijk.”

De innovaties zijn geen vervanging voor zorgpersoneel, maar een aanvulling. “Het belangrijkste doel van de inzet van techniek is dat zorgmedewerkers tijd overhouden voor waar het echt om gaat: tijd en aandacht geven aan bewoners. We vinden het belangrijk om mensen écht te leren kennen en aan te sluiten bij individuele wensen en mogelijkheden. Zo creëren we met elkaar een leuke werkplek voor medewerkers én een fijn thuis voor bewoners. Afgelopen weekend konden medewerkers, directe omwonenden, bewoners van De Kuifmees en hun eerste contactpersoon alvast een kijkje komen nemen. De officiële opening volgt pas zodra alle bewoners hun intrek hebben genomen”, aldus Monique.

Het nieuwe pand aan De Kuifmees

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk