De ruwe schoonheid van een werkrivier

De Nieuwegeinse fotograaf Johan Nebbeling reisde langs de rivier de Hollandse IJssel, van de oorsprong in Nieuwegein naar de monding in de Nieuwe Maas bij Kralingse Veer. De foto’s van die reis verwerkte hij in de digitale presentatie ‘Portret van een werkrivier’, vanaf 15 maart te zien in de bibliotheek van Nieuwegein (De Tweede Verdieping).

De Hollandse IJssel ‘ontspringt’ bij de Doorslag in Nieuwegein en loopt, via Gouda, naar Capelle aan den IJssel. Daar mondt de rivier bij Kralingse Veer uit in de Nieuwe Maas. De IJssel is van Nieuwegein tot Gouda gekanaliseerd. Van Gouda tot de monding bij Capelle is het een zoetwatergetijdenrivier – de enige van Nederland.

Vanouds is de IJssel een werkrivier met langs de oevers talloze werkplaatsen en fabrieken. Mede daardoor is de rivierbodem in de loop van tientallen jaren sterk vervuild geraakt. De laatste tien jaar heeft echter een grootscheepse schoonmaak en sanering plaatsgevonden. De rivier krijgt steeds ook meer een recreatieve functie. Werkplaatsen en fabrieken maken plaats voor woningen en recreatiegebieden.

Johan Nebbeling reisde in etappes langs de IJssel en fotografeerde deze werkrivier in metamorfose. Dat levert poëtische en krachtige zwart-wit beelden op die de ruwe schoonheid van de IJssel op een indringende manier over het voetlicht brengen. De digitale presentatie ‘Portret van een werkrivier in metamorfose’ is nu te zien in de bibliotheek van Nieuwegein én in HD-kwaliteit op YouTube, klik hiervoor op het videocameraatje hieronder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk