De ‘Oude Dame’ geamputeerd

De Boog die geen boog meer is. De brug geen brug. Het staal blijft staal, maar wat zal er van het oude staal gemaakt worden als het circulair wordt verwerkt? Vast iets moois. Bovenstaande video is gemaakt door onze videograaf Bart van Rooijen. Hij volgde de sloop van de brug.

Onze fotograaf Paul Oor ging vandaag eens langs bij de ‘Oude Dame’ die zoveel heeft meegemaakt in haar leven. En ook zoveel goeds heeft gedaan. Zij heeft miljoenen automobilisten over de rivier De Lek gezet, van Nieuwegein naar Vianen en van Vianen naar Nieuwegein. Ook de scholieren en passanten op de fiets kwamen aan de beurt. Ze was veelbesproken, maar deed altijd haar best. Soms kwamen er teveel bij haar op bezoek, maar iedereen kwam aan de beurt. ’T was voor niets, zelfs geen tol werd gevraagd. Nu is ‘De Oude Dame’ bijna weg.

Onze fotograaf Paul Oor ging bij haar op bezoek. Het was waterkoud, grijs en winderig. De hete vonken van de snijbranders konden zijn handen niet verwarmen. De sloop gaat nu razendsnel.

Om drukte te voorkomen tijdens de laatste eer van betrokken inwoners heeft de gemeente Nieuwegein parkeerverboden / borden aangebracht, om te voorkomen dat de dijk weer vol met (kijk)auto’s komt te staan. Woensdag is de definitieve uitvaart, dan moet het ponton verdwenen zijn uit de voorhaven bij de Beatrixsluis.

Paul Oor: ‘Het is bijna zover dat ze het bovenste boogdeel kunnen laten zaken op het ponton en de torens weghalen zodat de boel weg kan varen. Aan de linker (Zuid)kant zie je dat het al zover is, daar is het dek eronder ook al ‘schoon’ gemaakt om vrij te kunnen zakken met de boog. Rechts moeten er nog wat uiteinden weg. Op de foto’s zie je op sommige foto’s dat ze netjes langs de lijnen ‘snijden.’

Hieronder het afscheid van de brug tussen Vianen en Nieuwegein, een soort van ode.

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk